Μικρότερος κατά 10 εκ. ευρώ ο Προϋπολογισμός του Δήμου Κομοτηνής

Μικρότερος κατά 10 εκ. ευρώ ο Προϋπολογισμός του Δήμου Κομοτηνής

987979089999

Στενεύει ακόμα περισσότερο η μέγγενη στην οποία βρίσκονται οι φορείς της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, αφού βλέπουν τη χρηματοδότηση τους να βαίνει συνεχώς μειούμενη, την ώρα που οι ανάγκες παραμένουν ανελαστικές ή και αυξάνονται.

Το ίδιο συμβαίνει και στο Δήμο Κομοτηνής, η Εκτελεστική Επιτροπή του οποίου, αποτελούμενη από όλους τους Αντιδημάρχους και το Δήμαρχο Κομοτηνής, κλήθηκε την Τετάρτη 27 Αυγούστου να συζητήσει την κατάρτιση του Σχεδίου Τεχνικού Προγράμματος έτους 2015 και του Προσχεδίου Οικονομικού Προϋπολογισμού Εσόδων-Εξόδων του Δήμου Κομοτηνής έτους 2015, το οποίο θα πρέπει να κατατεθεί μέχρι τις 5 Σεπτεμβρίου στο Υπουργείο Εσωτερικών.

Με το θεσμό του Οικονομικού Παρατηρητηρίου να αποτελεί πλέον σκληρή πραγματικότητα, ο Δήμος καλείται να διαχειριστεί ακόμα λιγότερα έσοδα, τόσο στην κανονική χρηματοδότηση όσο και στη χρηματοδότηση για έργα.

Συγκεκριμένα το τελικό προσχέδιο του Προϋπολογισμού, το οποίο είναι υποχρεωτικά ισοσκελισμένο, εμφανίζει σύνολο εσόδων 52.754.474 ευρώ, εξόδων 52.700.260 ευρώ με ένα αποθεματικό 54.214 ευρώ.

Ο προϋπολογισμός αυτός εμφανίζεται  μειωμένος κατά 10 εκ. ευρώ από τον προϋπολογισμό του 2014, ο οποίος ήταν 62 εκ. ευρώ, ενώ η μείωση σε σχέση με τους προϋπολογισμούς πριν από πέντε χρόνια ξεπερνά το 60%.

Την ίδια ώρα η χρηματοδότηση για ιδία έργα του Δήμου Κομοτηνής έχει συρρικνωθεί στο ¼ αυτής που ο Δήμος λάμβανε πριν από πέντε χρόνια, με αποτέλεσμα αυτή να δίδεται για επισκευές και συντηρήσεις,αφήνοντας το νέο ΕΣΠΑ ως το μοναδικό εργαλείο του Δήμου για μεγάλα έργα.

Όμως πέρα από κάποια συνεχιζόμενα και κάποια έργα που μπορεί να θεωρηθούν έργα- γέφυρες για την επόμενη προγραμματική περίοδο, η ένταξη νέων έργων δεν αναμένεται να ξεκινήσει πριν τα τέλη του 2015, για αυτό θα πρέπει να περιμένουμε μια περίοδο περιορισμένων νέων έργων ενώ παράλληλα θα γίνει προσπάθεια να ωριμάσουν μελέτες ώστε να ενταχθούν το γρηγορότερο δυνατό στη νέο πρόγραμμα, όταν αυτό ανοίξει.

Αποτέλεσμα είναι η Δημοτική αρχή να προσπαθεί να αξιοποιήσει τα περιορισμένα έσοδα που έχει μόνο για αυτές που θεωρεί πραγματικές ανάγκες, με κυρίαρχο στόχο την ενίσχυση των κοινωνικών δομών, καθώς και την εξασφάλιση της μισθοδοσίας των υπαλλήλων.

Κωνσταντίνος Μαρκενδούδης

(φωτο) Η τελευταία εκτελεστική Επιτροπή με τους Αντιδημάρχους: Γιώργος Ζηλούδης-Αντιδήμαρχος Καθαριότητας, Γιάννης Γκαράνης-Αντιδήμαρχος Κοινωνικών Υπηρεσιών, Θεόδωρος Γκαντής-Αντιδήμαρχος Πρωτογενούς Τομέα & Οικισμών, Βασίλης Κυπριανίδης-Αντιδήμαρχος Διοίκησης, Ισμαήλ Λεβέντ-Αντιδήμαρχος Υποδομών

Facebook Page

Διαφημιση

Διαφημιση