Κοινή στρατηγική για τα βοσκοτόπια από τους Δήμους της ΑΜΘ

Κοινή στρατηγική για τα βοσκοτόπια από τους Δήμους της ΑΜΘ

sddfffdff

Την ανάγκη καθορισμού κοινής στρατηγικής όσο αφορά το θέμα των βοσκοτόπων τόνισαν την Παρασκευή 10 Οκτωβρίου οι συμμετέχοντες στην συνεδρίαση της ΠΕΔ ΑΜΘ.

Όπως αναφέρθηκε, μέχρι τις 15 του μηνός οι Δήμοι θα πρέπει να βγάλουν αποφάσεις καθορισμού των βοσκοτόπων, φέρνοντάς τους μπροστά σε μια πολύ δύσκολη κατάσταση αφού φέτος οι βοσκότοποι έχουν μειωθεί κατά περίπου 40%, και κατ’ επέκταση θα μειώσουν και την εξισωτική αποζημίωση των κτηνοτρόφων.

Φέτος είναι η πρώτη φορά που οι Δήμοι καλούνται να εφαρμόσουν αυτή την κατανομή, κάτι που αποφάσισε το Υπουργείο πετώντας ουσιαστικά το μπαλάκι σε αυτούς.

Οι συνδικαλιστές των κτηνοτρόφων, σε συνάντηση που πραγματοποιήθηκε πριν από 2 εβδομάδες, ζήτησαν να μην βγάλουν οι Δήμοι τις αποφάσεις, όμως υπάρχει ο κίνδυνος ότι η ευθύνη για την μη πληρωμή εξισωτικής θα πέσει σε αυτούς.

Παρόλα αυτά, όπως τονίστηκε από πολλούς Δημάρχους, οι Δήμοι δεν διαθέτουν την τεχνική δυνατότητα να πραγματοποιήσουν τις κατανομές, μιας και δεν ασχολήθηκαν ποτέ με αυτές, ενώ δεν τους έχει δοθεί καν το υπόβαθρο για τις κατανομές.

Για αυτό και οι Δήμοι της ΑΜΘ δεν θα προχωρήσουν στις κατανομές, δηλώνοντας αντικειμενική αδυναμία να καθορίσουν τους βοσκοτόπους, και θα ζητήσουν αυτές να επιστρέψουν στον ΟΠΕΚΕΠΕ, ο οποίος τις έκανε όλο το προηγούμενο διάστημα.