Απάντηση της ΑΛΦΑ ΚΑΤΑΣΚΕΥΑΣΤΙΚΗ Α.Ε για τη μη ολοκλήρωση της κατασκευής του δρόμου των Συμβόλων

Απάντηση της ΑΛΦΑ ΚΑΤΑΣΚΕΥΑΣΤΙΚΗ Α.Ε για τη μη ολοκλήρωση της κατασκευής του δρόμου των Συμβόλων

989889776

Η αποκλειστική ευθύνη της τόσο μεγάλης καθυστέρησης για την ολοκλήρωση της κατασκευής του δρόμου των Συμβόλων ανήκει στο Δήμο Κομοτηνής, διότι δεν τον σταματούσε καμία διοικητική ή δικαστική εμπλοκή, τονίζει η εταιρεία Άλφα Κατασκευαστική Α.Ε. με απάντηση που εξέδωσε με αφορμή τις τελευταίες εξελίξεις στο θέμα του έργου.

Η ανακοίνωση-Απάντηση έχει ως εξής:

«Εξαιτίας της δημοσιότητας του θέματος για το δρόμο των Συμβόλων, επιρρίπτοντας τις ευθύνες αποκλειστικά και μόνο στην ανάδοχο εταιρεία Άλφα Κατασκευαστική Α.Ε., η οποία λοιδορήθηκε, συκοφαντήθηκε και λασπολογήθηκε άδικα, οφείλω να παραθέσω τα γεγονότα όπως ακριβώς συνέβησαν, για την αποκατάσταση της αλήθειας: 

Στις 22 Μαρτίου 2013, το Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Κομοτηνής με την με αρ. 97/2013 απόφασή του, κήρυξε έκπτωτη την ανάδοχο εταιρεία του έργου: ΒΕΛΤΙΩΣΗ ΟΔΙΚΗΣ ΣΥΝΔΕΣΗΣ ΚΟΜΟΤΗΝΗΣ ΣΥΜΒΟΛΩΝ.  Ο λόγος της έκπτωσης που εισηγήθηκε η Τεχνική Υπηρεσία του Δήμου, ήταν ότι δεν ολοκληρώθηκε το έργο μέσα στην τασσόμενη προθεσμία.

Οι εναπομένουσες εργασίες για την ολοκλήρωση του έργου ήταν σε ποσοστό μικρότερο από 10% στο σύνολό του. Συγκεκριμένα απέμεινε η ασφαλτόστρωση 200 μέτρων της οδού και η πλακόστρωση των εκατέρωθεν αυτής πεζοδρομίων.  Η ανάδοχος εταιρεία ζήτησε παράταση της προθεσμίας περαίωσης 30 ημερών (μέχρι τέλος Απριλίου 2013) προκειμένου να καταστεί δυνατή η ασφαλτόστρωση των 200 μέτρων, που δεν ήταν δυνατό να πραγματοποιηθεί κατά τους χειμερινούς μήνες (Δεκέμβριο 2012 Ιανουάριο – Φεβρουάριο 2013). Παρόλο που ορισμένοι Δημοτικοί Σύμβουλοι πρότειναν να δοθεί παράταση ενός μήνα για να ολοκληρωθεί το έργο, η Τεχνική Υπηρεσία επέμεινε στην αρχική εισήγησή της να κηρυχθεί έκπτωτος ο ανάδοχος κι η πλειοψηφία των συμβούλων τάχθηκε με την εισήγηση της Υπηρεσίας. 

Ακολουθώντας τη νόμιμη διαδικασία, η ανάδοχος εταιρεία μας προσέφυγε στα ανώτερα όργανα της Περιφέρειας όπου και δικαιώθηκε διότι η με αρ. 14413/17-9-2013 απόφαση του Γενικού Γραμματέα της Αποκεντρωμένης Διοίκησης της Περιφέρειας Μακεδονίας – Θράκης καθώς και οι με αρ. 41/2013 και 71/2013 αποφάσεις της Ειδικής Επιτροπής του αρ.152, ακύρωσαν τη με αρ. 97/2013 απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου, που κήρυττε έκπτωτο τον ανάδοχο, με αποτέλεσμα να αρθούν οι συνέπειες της έκπτωσης.

Συμπεραίνεται ότι με τη μικρή παράταση του ενός μήνα που ζητήθηκε τον Μάρτιο του 2013, οι ελάχιστες εργασίες που είχαν απομείνει θα είχαν ολοκληρωθεί και ο νέος δρόμος θα είχε δοθεί σε κυκλοφορία στο τέλος του  Απριλίου του 2013. Αυτό επέτασσε η κοινή λογική αλλά προβλέπεται κι από τη νομοθεσία στο άρθρο για τις εκπτώσεις, όπου αναφέρει ότι εάν έχει ολοκληρωθεί το 80% του έργου, χορηγείται παράταση προθεσμίας περαίωσης προς το συμφέρον του έργου. Δυστυχώς η Τεχνική Υπηρεσία καθώς και το Δημοτικό Συμβούλιο θεώρησε προτιμότερο να «τιμωρήσει» την ανάδοχο εταιρεία μας παραβλέποντας το συμφέρον του έργου με αποτέλεσμα εδώ και δυο χρόνια να μην μπορεί να ολοκληρώσει τις ελάχιστες εναπομένουσες εργασίες.

Τέλος σημειώνεται ότι ο Δήμος μπορούσε να εγκαταστήσει νέο ανάδοχο για την ολοκλήρωση του έργου, από την επόμενη μέρα της κήρυξης της έκπτωσης, δηλαδή από τις 23 Μαρτίου 2013, σύμφωνα με διαδικασίες που προβλέπονται και περιγράφονται αναλυτικά από τη νομοθεσία (Ν. 3669/08 αρ.61). Ο αρχικός ανάδοχος με την έκπτωση, αποξενώνεται και απομακρύνεται από το έργο και η σύμβαση θεωρείται ότι έχει διαλυθεί. Ασχέτως εάν η ανάδοχος εταιρεία μας  δικαιώθηκε και ακυρώθηκε η έκπτωση, δεν επιστρέφει στο έργο διότι δεν αναβιώνει η εργολαβική σύμβαση αφού έχει διαλυθεί πρωτίστως με την έκπτωση. Δικαιούται μόνο να αξιώσει αποζημιώσεις. Έτσι λοιπόν η αποκλειστική ευθύνη της τόσο μεγάλης καθυστέρησης για την ολοκλήρωση του έργου ανήκει στο Δήμο Κομοτηνής διότι δεν τον σταματούσε καμία διοικητική ή δικαστική εμπλοκή.

Για την Άλφα Κατασκευαστική Α.Ε.

Ο νόμιμος εκπρόσωπος

Αναστάσιος Πίτατζης»

Facebook Page

Διαφημιση

Διαφημιση