Ελληνικά Λογιστικά Πρότυπα στην Κομοτηνή. Ενημέρωση στους Φοροτεχνικούς για τις αλλαγές που φέρνει το νέο πλαίσιο

Ελληνικά Λογιστικά Πρότυπα στην Κομοτηνή. Ενημέρωση στους Φοροτεχνικούς για τις αλλαγές που φέρνει το νέο πλαίσιο

logist1

Σεμινάριο για τα Ελληνικά Λογιστικά Πρότυπα, με τη συμμετοχή φοροτεχνικών από όλη τη Θράκη, πραγματοποιήθηκε την Κυριακή 1 Μαρτίου logist2στην αίθουσα εκδηλώσεων του Ιδρύματος Παπανικολάου.

Αυτή η ημερίδα πραγματοποιήθηκε σε συνεργασία με τους Φοροτεχνικούς της Ροδόπης αλλά και την Πανελλήνια Ομοσπονδία Φοροτεχνικών, και σύμφωνα με τον πρόεδρο των φοροτεχνικών της Ροδόπης κ. Θεόδωρο Σαββάκη έχει σαν στόχο να ενημερώσει τους συναδέρφους τους για τα Ελληνικά Λογιστικά Πρότυπα, μια καινούργια έννοια η οποία αφορά την οργάνωση των επιχειρήσεων σ’ ένα νομοθετικό πλαίσιο που έχει συγκεντρώσει όλους τους λογιστικούς κανόνες για την λειτουργία των επιχειρήσεων.

Εξέφρασε δε την ικανοποίηση του για το γεγονός ότι στην ημερίδα συμμετείχαν φοροτεχνικοί από την Ξάνθη και την Αλεξανδρούπολη, σημειώνοντας πως κάθε καινούργιο είναι και άξιο προσοχής.

logist3Τι πρέπει να προσέξουν οι επιχειρήσεις

Την κεντρική παρουσίαση έκανε ο κ. Κωνσταντίνος Καραμάνης, Αναπληρωτής Καθηγητής Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών και Πρόεδρος της Ομάδας Εργασίας Σύνταξης του Νομοσχεδίου για τα Ελληνικά Λογιστικά Πρότυπα ο οποίος προσπάθησε να εξηγήσει με απλό και κατανοητό τρόπο, τι πρέπει να προσέξουν οι επαγγελματίες και οι επιχειρήσεις, ώστε να εφαρμόσουν σωστά αυτό το νομοθέτημα. Στόχος του νομοθετήματος, τόνισε, είναι η απλοποίηση των λογιστικών κανόνων, η ασφάλεια του δικαίου, και η μείωση του κόστους λειτουργίας, και αποτελεί μια σημαντική, διαρθρωτική αλλαγή που πρέπει να στηριχθεί απ’ όλους για αυτό και ο ίδιος, ως μέλος της επιτροπής, στοχεύει να βοηθήσει μέσα από την ενημέρωση στην ορθή εφαρμογή του νόμου, με τη μείωση γραφειοκρατίας, ουσιαστικοποίηση της λογιστικής ώστε να γίνει ένα χρήσιμο εργαλείο για τη διοίκηση των επιχειρήσεων.

Όταν ξεκίνησε αυτή η προσπάθεια, τόνισε, υπήρξαν αρκετές αντιδράσεις, διότι θεωρεί πως ως Έλληνες, υπεραντιδρούμε χωρίς να διαβάσουμε.

Όταν όμως έμαθε το κοινό τι ακριβώς θέλει να κάνει αυτό το νομοθέτημα, αυτό είχε τη καθολική αποδοχή του επαγγελματικού κόσμου, ενώ δεν υπήρξε κανένας εκπρόσωπος επιχειρήσεων που να μην συμφωνήσει και στηρίξει αυτό το νομοθέτημα. «Ακόμη και οι πλέον αντιδραστικοί από την αρχή, έστειλαν επιστολή τις τελευταίες μέρες της συζήτησης στη βουλή, και ζήτησαν να περάσει για το καλό της οικονομίας.

Είναι πραγματικά ένα πολύ σημαντικό νομοθέτημα» έκλεισε.

Ενημέρωση για τα θετικά

Η ενημέρωση αυτή αποτελεί μια πρωτοβουλία της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Φοροτεχνικών σε συνεργασία και με την ΓΕΣΕΒΕ, με στόχο να ενημερώσουν σωστά το χώρο των λογιστών για το τι ακριβώς είναι τα  Ελληνικά Λογιστικά Πρότυπα, σημείωσε ο γενικός γραμματέας της ομοσπονδίας, σημείωσε ο κ. Βασίλειος Καμπάνης.

«Η Ομοσπονδία ήταν από τους πρώτους που βγήκε και το στήριξε, έχοντας βέβαια, μεγάλη ευθύνη, γιατί είναι το μοναδικό νομοσχέδιο τα τελευταία χρόνια που χαρακτηρίστηκε ως θετικό και μαζί με μας και η ΓΕΣΕΒΕ και οι υπόλοιποι λοιποί φορείς. Υπήρξε δηλαδή καθολική αποδοχή από τους φορείς και σε κοινοβουλευτικό επίπεδο»

Για να φτάσουν όμως στο σημείο να το χαρακτηρίσουν ως θετικό, το έλεγξαν ώστε να δουν πως δε δημιουργεί κανένα πρόβλημα στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, οι οποίες αποτελούν το 98-99% των επιχειρήσεων.