Κοστίζει 10πλάσια το βοδινό στο... περιβάλλον

Κοστίζει 10πλάσια το βοδινό στο... περιβάλλον

newego LARGE t 1101 54376210 type12713

Η κτηνοτροφία βοδιών είναι 10 φορές πιο επιβλαβής για το περιβάλλον από ότι οποιουδήποτε άλλου ζώου, δείχνει νέα έρευνα που κατέγραψε το οικολογικό αποτύπωμα των βασικών πηγών τροφών με πρωτεΐνες στις ΗΠΑ, η οποία είναι σε πλήρη αντιστοιχία και με την ευρωπαϊκή πραγματικότητα.

Τα μοσχάρια χρειάζονται 28 φορές μεγαλύτερες εκτάσεις γης και 11 φορές περισσότερο νερό από ότι τα γουρούνια, τα πουλερικά, αλλά και η παραγωγή αυγών και γαλακτοκομικών προϊόντων, δείχνουν τα στοιχεία που δημοσιεύτηκαν στην Ακαδημία Επιστημών των ΗΠΑ. Συνολικά, η κτηνοτροφία βοοειδών προκαλεί το 60% του οικολογικού αποτυπώματος της κτηνοτροφίας σε ΗΠΑ και Ευρώπη.

Οι ερευνητές δημιούργησαν μία κοινή μεθοδολογία που εφαρμόστηκε στην καταγραφή των πέντε βασικών μορφών κτηνοτροφίας και δημιούργησαν τέσσερις δείκτες περιβαλλοντικής απόδοσης, για την χρήση γης και νερού, αλλά και την παθητική εκπομπή αζώτου και αερίων που συμβάλλουν στο φαινόμενο του θερμοκηπίου.

Τα μοσχάρια, που βρέθηκαν και πάλι στο στόχαστρο, ως μηρυκαστικά μπορούν να τραφούν με ευρεία γκάμα φυτών, αλλά απορροφούν ελάχιστα θρεπτικά συστατικά από οτιδήποτε τρώνε. Ετσι, είναι ήδη τα ζώα της κτηνοτροφίας με το μεγαλύτερο περιβαλλοντικό κόστος.

Κοστίζει 10πλάσια το βοδινό στο... περιβάλλον

Παράλληλα, εκπέμπουν πέντε φορές περισσότερα αέρια και καταναλώνουν έξι φορές περισσότερο άζωτο, σε σχέση με τα πουλερικά.

«Κάποιος μπορεί σε λογική έκταση να αναδιοργανώσει τη διαίτά του με όρους περιβαλλοντικής ευαισθησίας, χωρίς να εξαρτάται αποκλειστικά από τη χορτοφαγία», όπως ανέφερε ερευνητής στο BBC.

ethnos.gr