Πεθαίνουν από ασφυξία τα ψάρια στη λίμνη Βιστωνίδα

Πεθαίνουν από ασφυξία τα ψάρια στη λίμνη Βιστωνίδα

56567967878697

Σε μια τεράστια πράσινη «σούπα» φυτοπλαγκτού μετατράπηκε τις τελευταίες ημέρες η λίμνη Βιστωνίδα, στα όρια των νομών Ροδόπης και Ξάνθης, δημιουργώντας συνθήκες ασφυξίας που οδήγησαν στον θάνατο χιλιάδες ψάρια και καβούρια.
Η εντατική καλλιέργεια γύρω από τη λίμνη, οι πολλές βροχές της άνοιξης και του καλοκαιριού, η αύξηση της θερμοκρασίας και η χαμηλή παλίρροια των τελευταίων ημερών φαίνεται πως συνετέλεσαν στην εμφάνιση του φαινομένου, που είχε ως αποτέλεσμα να πληγεί σοβαρά η ιχθυοπανίδα του ευαίσθητου αυτού οικοσυστήματος.Οι εικόνες των χιλιάδων ψαριών και άλλων θαλάσσιων οργανισμών (αθερίνες, χέλια, λαβράκια, μπλε καβούρια κ.ά.) στην επιφάνεια και στις όχθες της λίμνης, αλλά και στο Θρακικό Πέλαγος που επικοινωνεί με αυτή, ανησύχησε και κινητοποίησε τους αρμόδιους φορείς μέσα στο περασμένο Σαββατοκύριακο. Οι πιθανές αιτίες και οι τρόποι αντιμετώπισης συζητήθηκαν σε σύσκεψη που έγινε στο Υπολιμεναρχείο του Πόρτο Λάγος, με τη συμμετοχή λιμενικών, εκπροσώπων της Περιφέρειας, του Φορέα Διαχείρισης Εθνικού Πάρκου Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης και του Αλιευτικού Συνεταιρισμού που δραστηριοποιείται στη Βιστωνίδα, αναφέρει το Έθνος. 
 
Ανάλυση δειγμάτων
Εν αναμονή των αποτελεσμάτων από την ανάλυση δειγμάτων του νερού, φαίνεται πως αποκλείεται η περίπτωση απόρριψης κάποιου τοξικού χημικού στη λίμνη και οι εκτιμήσεις συγκλίνουν στην πιθανότερη εκδοχή, αυτή της ανεπάρκειας οξυγόνου λόγω πολλαπλασιασμού του φυτοπλαγκτού.
 
Πεθαίνουν από ασφυξία τα ψάρια στη λίμνη Βιστωνίδα  
Σύμφωνα με τον πρόεδρο του Δ.Σ. του Φορέα Διαχείρισης του Εθνικού Πάρκου, βιολόγο Μάνο Κουτράκη, σημαντικό ρόλο στην εμφάνιση του φαινομένου έπαιξαν η εντατικοποίηση της γεωργίας τα τελευταία χρόνια γύρω από τη λίμνη, αλλά και οι όψιμες φετινές βροχές που μετέφεραν στη λίμνη τα λιπάσματα από τις καλλιέργειες. Οι θρεπτικές ουσίες των λιπασμάτων ευνόησαν τη ραγδαία ανάπτυξη φυτοπλαγκτού, το οποίο μείωσε δραματικά το οξυγόνο και αύξησε το pH του νερού, με αποτέλεσμα τα ψάρια να πεθάνουν από ασφυξία. Στην ανάπτυξη του φαινομένου φαίνεται πως συνετέλεσαν και η αύξηση της θερμοκρασίας τις τελευταίες ημέρες και η χαμηλή παλίρροια, που απέτρεπε την ανανέωση του υγρότοπου με θαλασσινό νερό.
 
«Οι λιμνοθάλασσες και οι λίμνες δεν είναι κλειστές δεξαμενές νερού, ούτε είναι κανάλια τα ποτάμια που καταλήγουν σ΄αυτές. Εδώ έχουμε εντατικοποιήσει τη γεωργία περιμετρικά της λίμνης και έχουμε εγκιβωτίσει τα ποτάμια, με αποτέλεσμα να οδηγούμαστε σε τέτοιες καταστάσεις», είπε στο «Εθνος» ο κ. Κουτράκης.
 
Τη Δευτέρα η εικόνα έδειχνε πως το φαινόμενο βρίσκεται σε ύφεση, την ίδια ώρα που συνεργεία της Περιφέρειας συνέχιζαν το έργο της περισυλλογής των νεκρών οργανισμών και οι αλιείς της Βιστωνίδας μετρούσαν απώλειες.
 
«Η ζημιά είναι μεγάλη. Κυρίως σε κεφαλοειδή ψάρια και στο ξενικό είδος του μπλε κάβουρα που μας ήρθε από την Αμερική. Συνεχίζουμε την καταγραφή και στο τέλος της εβδομάδας θα ξέρουμε το ύψος της απώλειας», είπε στο «Εθνος» ο πρόεδρος του Αλιευτικού Συνεταιρισμού της περιοχής, Στέλιος Μπαλάσης.