Το φως είναι η λύση για να καταπολεμήσουμε το τζετ λαγκ

Το φως είναι η λύση για να καταπολεμήσουμε το τζετ λαγκ

aeroplano tzet lagk epibatisΜελέτη που έγινε στο πανεπιστήμιο του Μάντσεστερ τα συμπεράσματα της οποίας δημοσιεύτηκαν στο PLOS Biology δείχνει ότι η «ζαλάδα» των ταξιδιωτών το γνωστό μας τζετ λαγκ μπορεί να αποτραπεί.

Όπως υποστηρίζουν οι ερευνητές ο εγκέφαλός μας καταλαβαίνει τι ώρα της ημέρας ή της νύχτας είναι. Αν τον ξεγελάσουμε με το φως τότε θα ρυθμίσει το εσωτερικό του ρολόι έτσι ώστε να έχουμε όσο το δυνατόν λιγότερες επιπτώσεις από το τζετ λαγκ.

Για παράδειγμα, το σούρουπο το φως είναι πιο γαλανό και όσο βραδιάζει γίνεται πιο σκούρο μπλε.  Με τη χρήση κάποιων πειραματικών εργαλείων και μια ψυχοφυσική προσέγγιση κατάφεραν να εφαρμόσουν με επιτυχία ένα πείραμα χειρισμού του φωτός, έτσι ώστε να ξεγελάσουν το εσωτερικό ρολόι τους.

Όπως επεσήμανε ο Dr Timothy Brown από το Τμήμα Επιστημών Ζωής του πανεπιστημίου για πρώτη φορά κατάφεραν να δοκιμάσουν τη θεωρία που θέλει το φως να επηρεάζει το εσωτερικό ρολόι του οργανισμού στα θηλαστικά. Σύμφωνα με τη θεωρία αυτή, το χρώμα μπορεί να χρησιμοποιηθεί για το χειρισμό του εσωτερικού μας ρολογιού, κάτι που θα μπορούσε να αποδειχθεί ιδιαίτερα χρήσιμο σε όσους εργάζονται σε βάρδιες ή σε ταξιδιώτες που θέλουν να ελαχιστοποιήσουν τις επιπτώσεις του τζετ λαγκ.