Με τους φοιτητές της Κομοτηνής να επιστρέφουν, επιστρέφουν και οι καβγάδες για τα «φωνακλάδικα» κατοικίδια

Με τους φοιτητές της Κομοτηνής να επιστρέφουν, επιστρέφουν και οι καβγάδες για τα «φωνακλάδικα» κατοικίδια

34433434

Μπορεί φέτος να μην περιμένουμε τα πρωτοβρόχια, περιμένουμε όμως τους νέους φοιτητές και φοιτήτριες της Κομοτηνής. Μαζί τους και η μόδα των φοιτητών :νέο σπίτι, νέα ζωή νέο…σκυλί.

Ένα μεγάλο ποσοστό των φοιτητών, θα υποκύψει στην γοητεία ενός μικρού, παιχνιδιάρικου κουταβιού και πλέον φυσικά θα έχει την ελευθερία να το αποκτήσει χωρίς να δώσει λογαριασμό σε κανέναν.

Εδώ όμως υπάρχει το εξής θέμα: το ότι κάποιος θέλει ή μπορεί να αποκτήσει ένα ζώο δεν σημαίνει ούτε ότι έχει τις απαραίτητες γνώσεις για να το φροντίσει σωστά, με σεβασμό στους γύρω του, ούτε την απαραίτητη θέληση για θυσίες που θα χρειαστεί να κάνει.

Γιατί ένα κουτάβι δεν μένει πάντα κουτάβι. Και έχει ανάγκες που πρέπει να καλυφθούν ασχέτως μαθημάτων, εξεταστικής και …hangover! Το αποτέλεσμα: σκυλιά που είναι ώρες μόνα τους, γαβγίζουν και κλαίνε ασταμάτητα και ο ένοικος του διπλανού διαμερίσματος  εξαγριωμένος.

Δυστυχώς το θέμα «κατοικίδια ζώα»  είναι πολύ συχνό θέμα προστριβής μεταξύ των ενοίκων μιας πολυκατοικίας. Καυγάδες, φωνές, εξώδικα και ακόμη και «αντίποινα» προς τους ιδιοκτήτες σκύλων (κατά κύριο λόγο)  είναι φαινόμενο που συναντούμε σχεδόν καθημερινά. Ποια είναι η λύση όμως όταν και οι δύο πλευρές έχουν τα δίκια τους; Γιατί ναι σαφώς δεν μπορεί κανείς να επιβάλει την μη απόκτηση κατοικίδιου ζώου, όμως κάθε ιδιοκτήτης οφείλει να σέβεται τους γύρω του και να τηρεί τις απαραίτητες διατάξεις περί κοινής ησυχίας όπως και τις.. υγειονομικές. Ας θυμηθούμε λοιπόν φιλόζωοι και γείτονες των φιλόζωων τον νόμο Ν.4039/2012 πριν ξεκινήσουν τα αναμενόμενα προβλήματα, κρατώντας όμως πάντα υπόψη ότι άσχετα με την νομοθεσία η μόνη πραγματική λύση είναι ο σεβασμός και από τις δύο πλευρές.

Σύμφωνα λοιπόν με την ελληνική νομοθεσία ισχύουν τα εξής σχετικά με την τήρηση των ζώων συντροφιάς στα διαμερίσματα:

1. Επιτρέπεται η διατήρηση δεσποζόμενων ζώων συντροφιάς σε κάθε κατοικία. Στις πολυκατοικίες, που αποτελούνται από δύο διαμερίσματα και πάνω, επιτρέπεται η διατήρηση δεσποζόμενων ζώων συντροφιάς σε κάθε διαμέρισμα με την προϋπόθεση ότι αυτά:

 α) διαμένουν στο ίδιο διαμέρισμα με τον ιδιοκτήτη τους ή τον κάτοχο τους,

 β) δεν παραμένουν μόνιμα στις βεράντες ή στους ανοιχτούς χώρους του διαμερίσματος,

 γ) η παραμονή στα διαμερίσματα πολυκατοικιών τελεί υπό την επιφύλαξη της τήρησης των κανόνων ευζωίας, των υγειονομικών διατάξεων και των αστυνομικών διατάξεων περί κοινής ησυχίας

δ) έχουν ελεγχθεί ηλεκτρονικά, έχουν σημανθεί, καταγραφεί και φέρουν βιβλιάριο υγείας. Δεν μπορεί να απαγορευθεί η διατήρηση ζώων συντροφιάς με τον κανονισμό της πολυκατοικίας, εφόσον πληρούνται οι προϋποθέσεις του προηγούμενου εδαφίου.  Με την πρόσφατη απόφαση του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους (υπ’αριθμόν 102/2013), γνωμοδοτείτε  ότι  το άρθρο 17 της Υπουργικής Απόφασης Υιβ/2000/1995 (που έλεγε ότι επιτρέπεται να έχεις μόνο δύο σκύλους, δύο γάτες, ή έναν σκύλο ή μία γάτα) δεν ισχύει πλέον μετά την ψήφιση του νόμου 4039/12. Η απόφαση του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους, μετά από διευκρινιστικό ερώτημα της Πανελλαδικής Φιλοζωικής και Περιβαλλοντικής Ομοσπονδίας  είναι: “Δεν υπάρχει κανένας αριθμητικός περιορισμός εκτός και αν υπάρχει κανονισμός πολυκατοικίας, στην οποία περίπτωση επιτρέπονται μόνο δύο.”

2. Επιτρέπεται η διατήρηση ζώων συντροφιάς, που έχουν σημανθεί και καταχωρισθεί νομίμως και φέρουν βιβλιάριο υγείας, στις μονοκατοικίες με την προϋπόθεση ότι τηρούνται οι κανόνες καλής μεταχείρισης και ευζωίας των ζώων, καθώς και οι ισχύουσες υγειονομικές διατάξεις και οι αστυνομικές διατάξεις περί κοινής ησυχίας.

3. Απαγορεύεται η διατήρηση και παραμονή ζώων συντροφιάς σε κοινόχρηστους χώρους της πολυκατοικίας. Επιτρέπεται όμως στην πυλωτή, στην ταράτσα, στον ακάλυπτο χώρο και στον κήπο εφόσον υφίσταται η ομόφωνη απόφαση της γενικής συνέλευσης των ιδιοκτητών.

Η παράλειψη της τήρησης των κανόνων ευζωίας, των υγειονομικών διατάξεων και των αστυνομικών διατάξεων περί κοινής ησυχίας για τα ζώα συντροφιάς που διατηρούνται σε μονοκατοικίες και διαμερίσματα συνεπάγεται την επιβολή διοικητικού προστίμου που ανέρχεται σε ποσό 300€ ανά ζώο.