Με μεγάλη επιτυχία πραγματοποιήθηκε το φεστιβάλ παραδοσιακών χορών στην Αγία Μαρίνα Θρυλορίου

Με μεγάλη επιτυχία πραγματοποιήθηκε το φεστιβάλ παραδοσιακών χορών στην Αγία Μαρίνα Θρυλορίου

45654654643

Ο καιρός κράτησε και για ακόμα μια φορά γιορτάστηκε με κάθε λαμπρότητα η αγία Μαρίνα στο Θρυλόριο την Τετάρτη 17 Ιουλίου, με χορευτικά και κοινό να απολαμβάνουν για ακόμα μια χρονιά τη DSC08192φιλοξενία του Πολιτιστικού Συλλόγου Ποντίων Θρυλορίου στην κορύφωση των γιορτών του «Παρακαθ’ κι αροθυμίας».

Η γιορτή ήταν αφιερωμένη, όπως και όλες οι φετινές γιορτές του συλλόγου, στην πόντια γυναίκα, αναδεικνύοντας την πόντια κοπέλα, την πόντια μάνα, την Παρχαρομάνα, την Καλομάνα, μέσα από διαλόγους στα ποντιακά του Στέλιου Νικολάου που εμπλούτισαν τους χορούς.

Όπως σημείωσε η πρόεδρος του συλλόγου κα Χρύσα Μαυρίδου, όλοι οι συμμετέχοντες, χορευτές, μουσικοί, οργανωτές έδωσαν τον καλύτερο εαυτό τους για να πάνε όλα καλά και να υπάρξει ένα θετικό αποτέλεσμα.

Άλλωστε θεωρούν ότι οι γιορτές αυτές πέτυχαν τους στόχους τους για ακόμα μια φορά, ανασύροντας από τη λήθη ξεχασμένες παραδόσεις με μικρούς και μεγάλους να βοηθούν με όποιο τρόπο μπορούσε ο καθένας.

DSC08194-1Φυσικά το πιο ικανοποιητικό για το σύλλογο είναι όλος ο κόσμος που αγκάλιασε τις γιορτές για ακόμα μια χρονιά, αψηφώντας την απειλή της βροχής, με Θρυλοριώτες από όλο τον κόσμο να επιστρέφουν στον τόπο τους για την Αγία Μαρίνα.

Ιδιαίτερα συγκινητική, σημείωσε η κα Μαυρίδου, ήταν η ιστορία ενός Θρυλοριώτη ο οποίος για χρόνια έπαιρνε πρόσκληση για τις γιορτές, και δεν μπορούσε να έρθει στις γιορτές λόγω δουλειάς.

Ο ίδιος ανυπομονούσε να βγει στη σύνταξη, ώστε να έρθει στις εκδηλώσεις της Αγίας Μαρίνας, κάτι που έκανε μόλις φέτος μετά από πολλά χρόνια.

Για αυτό και τα μέλη του συλλόγου ξεχνούν τον κόπο, και ξεκινούν για ακόμα μια χρονιά τη δουλειά.

Τίμησαν τη γυναίκα

Στις φετινές εκδηλώσεις την τιμητική της είχε η γυναίκα, με δράσεις και δρώμενα αφιερωμένα στην πορεία της ανά τους αιώνες, αλλά και την ιστορία των γυναικών του οικισμού.

Η κα Συμεωνίδου έκανε μια μοναδική ομιλία για την γυναίκα ανά τους αιώνες και ειδικά για την πόντια γυναίκα, δίνοντας με ένα απλό αλλά περιεκτικό τρόπο στις γυναίκες όλων των ηλικιών γνώσεις και πληροφορίες τις οποίες πολλές φορές δεν γνώριζαν.

Η κα Μαυρίδου μάλιστα εξήρε την συμβολή του μητροπολίτη Μαρωνείας και Κομοτηνής κ. Παντελεήμων ο οποίος με το δικό του τρόπο έδωσε ένα στίγμα για την πορεία και τη θέση της γυναίκας και της πόντιας γυναίκας στο χρόνο.

Την ίδια ώρα στην λαογραφική έκθεση που πραγματοποίησε ο Σύλλογος όπου αναδείχτηκαν τα έργα των χεριών των γυναικών των πρώτων χρόνων του Θρυλορίου οι οποίες παρα΄τη δυσκολία των πρώτων χρόνων της καθημερινότητάς τους είχαν την υπομονή να ράψουν, να κεντήσουν, να πλέξουν και να στολίσουν την τυραννισμένη τους ζωή.

Παράλληλα βέβαια πραγματοποιήθηκαν και άλλες δράσεις, με την κα Μαυρίδου να τονίζει την θεσμοθέτηση της βραδιάς παιχνιδιού, με παραδοσιακά ποντιακά παιχνίδια και όχι μόνο, με την οποία έκαναν τα παιχνίδια κομμάτι των εκδηλώσεων, και βρήκαν την ευκαιρία οι πιο μεγάλοι να χαίρονται και να γίνουν πάλι παιδιά, παίζοντας για σχεδόν τρείς ώρες, αψηφώντας τη βροχή.

Παράλληλα μέσω του παιδικού θεατρικού, στο οποίο συμμετείχαν σχεδόν 50 παιδιά στην παράσταση και την απαγγελία ποιημάτων, υπηρέτησαν την ποντιακή διάλεκτο, ενισχύοντας την προσπάθεια του συλλόγου για τη διάσωση της Ποντιακής λαλιάς.

Σήμερα οι γιορτές ολοκληρώνονται με τον καλύτερο τρόπο, με μια παραδοσιακή Ποντιακή Βραδιά με τους καταξιωμένους δεξιοτέχνες της ποντιακής μουσικής παράδοσης, τον Κώστα Θεοδοσιάδη στο τραγούδι, τον Φάνη Κουρουκλίδη στη λύρα και τον Θόδωρο Κεσίδη στο κλαρίνο.