Τον Θρακιώτη Ζωγράφο και Αγιογράφο Ι. Μητράκα τίμησε το τμήμα Ιστορίας και Εθνολογίας του ΔΠΘ

Τον Θρακιώτη Ζωγράφο και Αγιογράφο Ι. Μητράκα τίμησε το τμήμα Ιστορίας και Εθνολογίας του ΔΠΘ

mi

Επιστημονική ημερίδα αφιερωμένη στον Θρακιώτη Αγιογράφο και Ζωγράφο Ιωάννη Μητράκα πραγματοποίησε την Παρασκευή 28 Νοεμβρίου το Τμήμα Ιστορίας και Εθνολογίας του ΔΠΘ στις κτηριακές εγκαταστάσεις του στην Παλιά Νομική.

Σε αυτή παρέστησε καθηγητές του τμήματος, ο Μητροπολίτης Μαρωνείας και Κομοτηνής Παντελεήμων, ο Σεβ. Μητροπολίτης Γέρων Χαλκηδόνος κ. Αθανάσιος, ο πρύτανης του ΔΠΘ κ. Αθανάσιος Καραμπίνης, ο κοσμήτορας της Σχολής Κλασικών και Ανθρωπιστικών Σπουδών Κωνσταντίνος Χατζόπουλος, καθηγητές της σχολής αλλά φυσικά και ο ίδιος ο δημιουργός, ο οποίος μίλησε στο πλήθος των φοιτητών που είχαν συγκεντρωθεί στην αίθουσα για το έργο του και τις επιρροές του.

Το πρόσωπο της καλλιτεχνικής δημιουργίας στη Θράκη σήμερα

Ο κ. Μητράκας είναι ένα πολύ σημαντικός Θρακιώτης αγιογράφος και ζωγράφος, που έχει φέρει ένα δικό του ιδιαίτερα ξεχωριστό ύφος στην τέχνη του, ο οποίος δείχνει το πρόσωπο της καλλιτεχνικής δημιουργίας στη Θράκη σήμερα, σημείωσε ο καθηγητής Λαογραφίας κ. Μανώλης Βαρβούνης.

«ένας ζωγράφος που έχει εμπνευστεί πολύ από το λαϊκό μας πολιτισμό, την παράδοση του γένους αλλά και αγιογράφος και αυτό θέλουμε να τιμήσουμε: τη Θράκη, τη δημιουργικότητα ενός σύγχρονου Θρακιώτη καλλιτέχνη που ταυτόχρονα ζωγραφίζει αυτά που το τμήμα μελετά» τόνισε, επισημαίνοντας πως είναι μοναδική ευκαιρία για τους φοιτητές του τμήματος να γνωρίσουν αυτές τις πτυχές τις δημιουργίας του όσο αυτός είναι εν ζωή, έχοντας την ευκαιρία να συμμετέχει και να το χαρεί και ο ίδιος.

Αυτή είναι μία μόνο από τις εκδηλώσεις που έχει σκοπό να κάνει το τμήμα Ιστορίας και Εθνολογίας, σημείωσε ο κ. Βαρβούνης, τονίζοντας πως θα πραγματοποιήσουν σειρά εκδηλώσεων τιμώντας τόσο τους ζώντες όσο και τους θανόντες δημιουργούς, θεωρώντας πως το Πανεπιστήμιο θα πρέπει πέρα της επιστήμης να είναι συνδεδεμένο με την κοινωνία, το τόπο που βρίσκεται και την τρέχουσα ζωή.

Σκάβοντας το Θρακικό πολιτισμό

Από την πλευρά του ο κ. Μητράκας, αφού στάθηκε στη σημαντική προσέλευση φοιτητών για να παρακολουθήσουν αυτή την εκδήλωση, τόνισε πως ίσως, μετά από εκατοντάδες εκθέσεις των έργων του, μια ανάλογη εκδήλωση θα έπρεπε να έχει γίνει 20 χρόνια πριν, όμως πάντα στην Ελλάδα τα πράγματα γίνονται με καθυστέρηση.

«Ευτυχώς που γίνεται και τώρα, και μπράβο στο ΔΠΘ και τον κ. Βαρβούνη που άνοιξαν αυτή την πόρτα και αυτή τη διαδρομή» σημείωσε, απορρίπτοντας την άποψη ότι ο καλλιτέχνης θα πρέπει να προβάλλεται μόνο μετά θάνατον.

«Το θέμα είναι το έργο, από τη στιγμή που αυτό έχει ανδρωθεί, θα πρέπει να προβάλλεται» σημείωσε.

Ο ίδιος, «σκάβει» τον Θρακικό πολιτισμό, ξυπνώντας Εθνικές μνήμες, κάτι το οποίο θεωρεί το πιο σημαντικό, με αρχαίους θράκες επιστήμονες, μύστες, αρχιερείς, τους «Μακεδόνες» Βυζαντινούς Αυτοκράτορες που είναι Θρακικής καταγωγής, ξεκινώντας από τον Ευριπίδη, ξεθάβοντας το Ρήσσο και τον Πολύμνηστο και συνεχίζοντας μέχρι σήμερα με χαμένες πατρίδες επιστήμονες και ανθρώπους της διανόησης, σημαντικά πράγματα που αποκτούν μια ιδιαιτερότητα όταν προβάλλονται με το ζωστήρα της Βυζαντινής τέχνης, τόσο για τη Θράκη, όσο και για την Ελλάδα και τον Κόσμο.

«Είμαστε ένα δικό μας κλίμα, ένα 100% Θρακιώτικο Ελληνικό κλίμα. Καλή η μοντέρνα τέχνη, αλλά θέλουμε δε θέλουμε είναι ξενόφερτη, η βυζαντινή τέχνη είναι δική μας» έκλεισε.

Κωνσταντίνος Μαρκενδούδης