Τα 20 χρόνια του Συλλόγου γιόρτασαν οι Εβρίτες της Ροδόπης στο Μέγαρο Μουσικής Κομοτηνής

Τα 20 χρόνια του Συλλόγου γιόρτασαν οι Εβρίτες της Ροδόπης στο Μέγαρο Μουσικής Κομοτηνής

ebr

Γιορτή για τα 20 χρόνια προσφοράς του συλλόγου Εβριτών Ροδόπης στο τοπικό πολιτιστικό γίγνεσθαι πραγματοποιήθηκε το βράδυ του Σαββάτου

ebr113 Δεκεμβρίου στο Μέγαρο Μουσικής Κομοτηνής, με τη συμμετοχή των Συλλόγων Εβριτών Καβάλας, Ξάνθης και Δράμας, ενώ το παρόν έδωσε και ο νεοσύστατος σύλλογος Εβριτών Σερρών.

Πάνω από 80 άτομα συμμετείχαν τόσο στα χορευτικά όσο και στα δρώμενα που παρουσιάστηκαν στη σκηνή του Μεγάρου Κομοτηνής, παρουσιάζοντας μέρη της παράδοσης τόσο του Έβρου όσο και ολόκληρης της Θράκης.

Αναδεικνύοντας την κοινή ταυτότητα

Για 20 χρόνια προσφοράς από τους Εβρίτες της Ροδόπης μίλησε ο πρόεδρος του συλλόγου κ. Χρήστος Χατζηπέμου, τονίζοντας πως η εκδήλωση αυτή αποτελεί κοινή προσπάθεια από τους συλλόγους Εβριτών ώστε να αναδείξουν την πολιτιστική ταυτότητα και την Θρακιώτικη κληρονομιά τους, στηρίζοντας το λαϊκό πολιτισμό.

Έτσι κάθε σύλλογος ανέλαβε ένα χορευτικό μέρος, εμπλουτίζοντας την παρουσίασή του με παραδοσιακά δρώμενα από την ευρύτερη περιοχή της Θράκης.

Εξέφρασε δε την ελπίδα πως ανάλογες πρωτοβουλίες θα αναληφθούν και από τους υπόλοιπους συλλόγους, στα πλαίσια των ανταμωμάτων τους, δίνοντας ένα πραγματικό νόημα στην παράδοση, γιορτάζοντας την πλουσιότατη και γεμάτη πλούτο παράδοση της Θράκης.

Ο κ. Χατζηπέμου τόνισε πως όταν ξεκίνησαν το σύλλογο, δεν φανάζονταν πως αυτός θα φτάσει στο επίπεδο που είναι σήμερα, αφού ξεκίνησαν με μια προδιάθεση να συσφίξουν τα μέλη που έχουν Εβρίτικη καταγωγή, να δημιουργήσουν ένα χορευτικό, όμως η πραγματικότητα ξεπέρασε τις αρχικές τους προσδοκίες, αφού έχουν πλέον ένα δικό τους κτίριο, πολυλειτουργικό, με πάρα πολλές δραστηριότητες σε όλο το εύρος του πολιτισμού, αφού πέρα από τμήματα παραδοσιακού χορού και οργάνων ο σύλλογος έχει τμήματα μοντέρνου χορού, ζωγραφικής, ενισχυτικής διδασκαλίας και τμήματα απασχόλησης για παιδιά, μεγάλους κτλ.

Θεωρεί δε πως αυτό που κάνει το σύλλογο να διαφέρει από τους άλλους είναι ότι ξεπέρασαν το «μοντέλο επαιτείας» όπως το χαρακτήρισε, ανάμεσα στους συλλόγους και την πολιτεία ή τις τοπικές αρχές, αλλά αυτοδύναμα έχτισαν το κτίριο, συνεχίζουν να το λειτουργούν, και ελπίζει πως στα επόμενα 20 χρόνια θα του δώσουν τη ζωντάνια που του χρειάζεται, προσθέτοντας και άλλους ορόφους σε αυτό.

Ψηφιακή Θρακική Χαρτοθήκη

Ένας από τους στόχους που έχει θέσει ο σύλλογος είναι η δημιουργία της ψηφιακής Θρακικής χαρτοθήκης, προσβάσιμης σε όλους, αξιοποιώντας όσο το δυνατόν περισσότερους χάρτες ώστε να αναδείξουν τη διαχρονική Ελληνικότητα της περιοχής μέσα από τα ιστορικά αυτά κειμήλια.

Αυτή η παράδοση έχει αποτυπωθεί πάρα πολλές φορές στην ιστορική χαρκτογραφία, και ελπίζουν πως αυτή η πρωτοβουλία θα λάβει πιο άμεσο αποτέλεσμα ώστε ο καθένας με το πάτημα ενός κουμπιού να αναζητά ιστορικές πηγές και πληροφορίες για την Κομοτηνή.