Έθιμα του 12ημέρου των Σαρακατσαναίων παρουσίασε ο Μορφωτικός Σύλλογος των εν Θράκη Διαβιούντων Σαρακατσαναίων στην Κομοτηνή

Έθιμα του 12ημέρου των Σαρακατσαναίων παρουσίασε ο Μορφωτικός Σύλλογος των εν Θράκη Διαβιούντων Σαρακατσαναίων στην Κομοτηνή

98809898767

Έθιμα από τα παραδοσιακά Χριστούγεννα των Σαρακατσαναίων αναβίωσαν στην κεντρική πλατεία της Κομοτηνής 5464564645667το απόγευμα της Πέμπτης 18 Δεκεμβρίου ο Μορφωτικός Σύλλογος των εν Θράκη Διαβιούντων Σαρακατσαναίων.

Οι Χριστουγεννιάτικες και Πρωτοχρονιάτικες ευχές των Σαρακατσάνων, τις οποίες τηρούσαν όταν ήταν κτηνοτρόφοι, αναβίωσαν στο χώρο της κεντρικής πλατείας από παιδιά ντυμένα με τις παραδοσιακές στολές των Σαρακατσάνων.

Στα χρόνια του νομαδικού βίου, τα παιδιά των Σαρακατσαναίων ανήμερα των Χριστουγέννων, έπαιρναν τον «τορβούλη» τους και κλαράκια από πουρνάρι και επισκέπτονταν τα καλύβια του Τσελιγκάτου λέγοντας τα κάλαντα:

Αρνιά, Κατσίκια,

Πιδιά, Ν’φαδες, Γαμπροί,

Γειά, Δύναμ ́, Γρόσια

Κι’ απ’ούλα τα καλά!

Κι τ’χρόν! Με ’γειά!

και καίγοντας ταυτόχρονα τα κλαράκια στη φωτιά του καλυβιού. Τα κλαράκια καιγόμενα έπρεπε να «πριτσιανάν» (να τριζοβολούν) ώστε να βελάζουν τα αρνιά (να παν καλά οι γέννες). Η νοικοκυρά καλούσε τα παιδιά « να κάτσουν κατά ’ή για να παίρνουν οι πρατίνες τ’αρνιά» και τα κερνούσε καλούδια, σημείωσε ο πρόεδρος του Συλλόγου κ. Γιώργος Νάκος, σημειώνοντας πως αυτές οι παραδόσεις τηρούνται ακόμη σε χωριά που υπάρχου Σαρακατσάνοι κατά κύρια απασχόληση την κτηνοτροφία.

«Είναι χαρά μας που έχουμε τη δυνατότητα με Σαρακατσανόπουλα που κατέκλυσαν την Κεντρική πλατεία της Κομοτηνής να αναβιώσουμε αυτό το έθιμο, ανάμεσα στις εκδηλώσεις των Χριστουγεννιάτικων γιορτών του Δήμου Κομοτηνής» σημείωσε.