Ασφυξία για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις. Κάλεσμα σε συμμετοχή στην Απεργία της 27 Νοεμβρίου από τον Γ. Καββαθά στην Κομοτηνή

Ασφυξία για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις. Κάλεσμα σε συμμετοχή στην Απεργία της 27 Νοεμβρίου από τον Γ. Καββαθά στην Κομοτηνή

GUIUY869

Στην Κομοτηνή βρέθηκε το βράδυ της Κυριακής 23 Νοεμβρίου αντιπροσωπεία του προεδρείου της Γενικής Συνομοσπονδίας Επαγγελματιών Βιοτεχνών

IUOU9890897979Εμπόρων Ελλάδος, με επικεφαλή τον πρόεδρο κ. Γιώργο Καββαθά στα πλαίσια της ενημέρωσης των Ομοσπονδιών για τα φλέγοντα θέματα που απασχολούν τους επαγγελματίες, τους έμπορους και τους βιοτέχνες.

Ο κ. Καββαθάς ενημέρωση όσους επαγγελματίες βρέθηκαν στην αίθουσα του Επαγγελματικού και Βιοτεχνικού Επιμελητηρίου Ροδόπης για το Φορολογικό, το ασφαλιστικό, τη χρηματοδότηση, τη ρευστότητα, την αδειοδότησηαλλά και τα θέματα που προκύπτουν από το νόμο για τις ρυθμίσεις τόσο στο δημόσιο, όσο για τα ασφαλιστικά ταμεία και τα κόκκινα δάνεια.

Η ανταπόκριση των επαγγελματιών στην παρουσία του κ. Καββαθά στην Κομοτηνή όμως ήταν ιδιαίτερα μικρή, κάτι που στηλίτευσε ο πρόεδρος του ΕΒΕΡ κ. Αργύρης Αργυρόπουλος, σημειώνοντας πως ενώ ο πρόεδρος της ΓΣΕΒΕΕ ανταποκρίθηκε άμεσα στο αίτημα του επιμελητηρίου για την παρουσία του σε αυτό, οι επαγγελματίες της περιοχής, παρά τα προβλήματά τους δεν εμφανίστηκαν σε αυτό.

«Μάλλον οι Κομοτηναίοι δεν έχουν πρόβλημα ούτε από ρυθμίσεις ούτε από δάνεια» σημείωσε σκωπτικά, τονίζοντας πως στην πραγματικότητα πάνω από το 80% των συναδέρφων έχουν τέτοια προβλήματα, τόσο από άποψη χρεών προς ασφαλιστικά ταμεία και τράπεζες αλλά και γενικότερο πρόβλημα επιβίωσης.

«Αυτό έχουμε στην επαρχία εμείς, τα γνωρίζουν όλοι όλα και αύριο θα βγουν και θα ρωτάνε και θα κρίνουν τις πράξεις του επιμελητηρίου» τόνισε, εκφράζοντας τη λύπη του για την χαμηλή προσέλευση και τονίζοντας πως δεν πρέπει αν ζητούν πολλά όταν δεν ανταποκρίνονται.

Κινητοποίηση στις 27 Νοεμβρίου

Οι περιοδείες αυτές της  Συνομοσπονδίας γίνονται στα πλαίσια της εξαγγελίας για κινητοποιήσεις στις 27 του μηνός σ’ όλη την χώρα, στα πλαίσια της κατάθεσης του προϋπολογισμού της κυβέρνησης, ενός προϋπολογισμού που σύμφωνα με τον κ. Καββαθά φέρνει περαιτέρω προβλήματα στην αγορά, μειώσεις και στην ρευστότητα των οικογενειών και συνέχιση της υπερφορολόγησης νοικοκυριών και επιχειρήσεων.

«Νομίζουμε και θεωρούμε, ότι είναι κρίσιμο στις 27 του μηνός, τόσο τοπικά όσο και στην μεγάλη πανελλαδική συγκέντρωση της Αθήνα, οι επαγγελματίες, έμποροι και βιοτέχνες να δώσουν μια απάντηση στην ακολουθούμενη πολιτική» σημείωσε, μια  πολιτική που  δημιουργεί τεράστια προβλήματα στις μικρές και πολύ μικρές επιχειρήσεις και στην ολιγοπώληση της αγοράς χωρίς απτά αποτελέσματα για χώρα και πολίτες.

«Για μας είναι βέβαιο, ότι, αν δεν αλλάξει αυτή η οικονομική πολιτική η χώρα δεν πρόκειται να δει θετικούς ρυθμούς ανάπτυξης, όχι σε αριθμούς, αλλά στην ουσία και στην τσέπη των καταναλωτών, όσο και στην ίδια την εθνική οικονομία, με επενδύσεις από τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις και ενδεχόμενα από ξένους επενδυτές».

Άλλωστε σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής από το 2008 μέχρι σήμερα έχουν κλείσει 250.000 επιχειρήσεις και έχουν χαθεί μεικτά 1.050.000 θέσεις εργασίας. Οι 900.000 από τις οποίες είναι θέσεις που ήταν σε μικρές επιχειρήσεις και σε αυτοαπασχολούμενους.

Ασφυξία χρεών

Ένας από τους σημαντικότερους παράγοντες που έχουν δημιουργήσει προβλήματα στους επαγγελματίες είναι οι συντελεστές φορολόγησης, 26% και 33%, οι οποίοι μαζί με την προκαταβολή οδηγούν σε ασφυξία και σε χρέη τις επιχειρήσεις απέναντι στο δημόσιο.

Μάλιστα ο πρόεδρος της ΓΣΕΒΕΕ σημείωσε πως παρ’ ότι υπάρχει ρύθμιση, δύσκολα θα μπορέσουν να είναι συνεπείς στις υποχρεώσεις τους, γιατί, πριν των οφειλών οι οποίες στο σύνολό τους σήμερα ξεπερνούν το 70 δις, θα πρέπει να είναι συνεπείς και στις τρέχουσες υποχρεώσεις.

Το ίδιο συμβαίνει και με τους ασφαλιστικούς φορείς και ιδιαίτερα στο θέμα των κόκκινων δανείων, όπου θεωρούν ότι η συγκεκριμένη ρύθμιση, είναι μια ρύθμιση η οποία οδηγεί τις επιχειρήσεις στα χέρια των τραπεζών, εκχωρώντας αρμοδιότητες της πολιτείας στις τράπεζες που θα αποφασίζουν με δικά τους κριτήρια, ποιες επιχειρήσεις είναι βιώσιμες και ποιες δεν είναι.

Τα κόκκινα δάνεια, αφορούν ληξιπρόθεσμες οφειλές ύψους 13,5 δις, που αντιστοιχούν περίπου σε 170.000 επιχειρήσεις, ένα γενναίο κούρεμα των ληξιπρόθεσμων υποχρεώσεων απέναντι στο τραπεζικό σύστημα, το οποίο όμως επαφίεται στο τραπεζικό σύστημα το οποίο ο κ. Καββαθάςδεν πιστεύει ότι δεν πρόκειται να είναι φιλικό ιδιαίτερα, απέναντι στις μικρές και μικρομεσαίες επιχειρήσεις.

Για αυτό και ζητούν κρατική παρέμβαση σ’ ότι αφορά στα κριτήρια υπαγωγής των επιχειρήσεων που έχουν κόκκινα δάνεια και στην οριζόντια μείωση των απαιτήσεων των τραπεζών, με τη δημιουργία ενός προτεινόμενου από το υπουργείο Οικονομικών ή Ανάπτυξης φορέα, δημιουργώντας στα πλαίσια της εκπροσώπησης και των κοινωνικών εταίρων και της Ένωσης Ελληνικών Τραπεζών κατευθυντήρια οδηγία με ποια κριτήρια μπαίνουν οι επιχειρήσεις και ρυθμίζουν τις οφειλές απέναντι στο τραπεζικό σύστημα.

Οι δυνατότητες που δίνονται για προσφυγή στο υπουργείο Ανάπτυξης, στη Γενική Γραμματεία Καταναλωτή δεν είναι αυτό που θα δώσει τη λύση στο πρόβλημα.

Πισώπλατο χτύπημα

Ο πρόεδρος της ΓΣΕΒΕΕ αναφέρθηκε και στο τεράστιο πρόβλημα που αναμένεται να δημιουργηθεί με την κατάργηση της υποχρέωσης των επιχειρήσεων στην εγγραφή τους στα επιμελητήρια από 1-1-2015, κάτι που φοβάται ότι θα οδηγήσει σε συρρίκνωση του επιμελητηριακού θεσμού, και θα αποτελέσει πισώπλατοχτύπημα και στην οικονομική αυτοτέλεια των συνδικαλιστικών οργανώσεων, ξεκινώντας από τις συνομοσπονδίες και φτάνοντας μέχρι το τελευταίο σωματείο.