Θρυλόριο: Οι Αυγομάχοι προχωρούν

768768698789

Για ακόμα μια χρονιά, με συμμετοχή μικρών και μεγάλων αναβίωσαν τη Δευτέρα του Πάσχα, 21 Απριλίου, οι αυγομαχίες στο Θρυλόριο, από τον Πολιτιστικό Σύλλογο Ποντίων Θρυλορίου «η Κερασούντα και το Γαρς».

Στην αίθουσα του πρώην κοινοτικού καταστήματος του οικισμού, 15 παιδιά και άλλοι τόσοι ενήλικες αναμετρήθηκαν μεταξύ τους, με τον νικητή να είναι αυτός που θα έχει το δυνατότερο αυγό στο τέλος του διαγωνισμού.

Όπως πάντα οι διαγωνιζόμενοι έφεραν από δέκα αυγά ο καθένας, και μετά σε ζευγάρια τσούγκριζαν κάθε τρία, μέχρι να αναδειχτούν οι νικητές.

Στις αυγομαχίες οι διαγωνιζόμενοι χωρίζονται σε δύο κατηγορίες, στους μεγάλους και στους μικρούς (μέχρι 15 χρονών), που φέτος ξεκίνησαν πρώτοι την διαδικασία.

Το έθιμο των αυγομαχιών, σε πολύ διαφορετική μορφή βέβαια, έρχεται από τον Πόντο, όπου αποτελούσε μέρος της παράδοσης και κρατούσε τρείς μέρες. Το έθιμο αυτό πέρασε από γενιά σε γενιά, και ήρθε μαζί με τους πρόσφυγες από τον Πόντο. Όπως όλα τα έθιμα όμως, σιγά σιγά αυτό ξέφτισε και κινδύνευε να χαθεί, για να σωθεί από τον κ. Γιάννη Λαζαρίδη, ο οποίος έκανε μεγάλη προσπάθεια ώστε να διασωθεί το έθιμο των αυγομαχιών, μέχρι να αναλάβει ο σύλλογος την αναβίωσή του.

Περιφερειακή επέκταση του εθίμου

Το έθιμο έχει ξεπεράσει τα 20 χρόνια, σημείωσε η πρόεδρος του Συλλόγου κα Χρύσα Μαυρίδου, με το ενδιαφέρον να παραμένει αμείωτο και το έθιμο να περνά από γενιά σε γενιά, δηλαδή ο παππούς να δείχνει στο πατέρα, ο πατέρας στο παιδί και αυτά να συμμετάσχουν στις αυγομαχίες.

Το έθιμο, το οποίο παλιότερα ήταν αποκλειστικότητα των ανδρών, πλέον έχει ανοίξει και στις γυναίκες, τόνισε η κα Μαυρίδου, με πολλές να διακρίνονται σε αυτό.

Τα αυγά και φέτος δεν ήταν βαμμένα, γιατί όπως σημείωσε και η πρόεδρος επιθυμούσαν να δώσουν απόλυτη διαύγεια και διαφάνεια στη διαδικασία, κάτι το οποίο ισχύει και στις περιφερειακές αυγομαχίες, οι οποίες πραγματοποιούνται από το σύνδεσμο Ποντιακών σωματείων Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης της Πανποντιακής Ομοσπονδίας Ελλάδας.

Οι αυγομαχίες αυτές, που ξεκίνησαν από το Θρυλόριο πριν από χρόνια και πλέον έχουμε φτάσει στις 9ες Περιφερειακές αυγομαχίες, γίνονται σε διαφορετική περιοχή κάθε φορά, και φέτος θα πραγματοποιηθούν την Κυριακή του Θωμά στο Μικροχώρι Δράμας.

Η Περιφέρεια μας είναι η μοναδική στην οποία πραγματοποιούνται τόσο οργανωμένα οι αυγομαχίες, και ο Σύνδεσμος Ποντιακών σωματείων έχει ως πρόθεση να τις αναβιώσει, πέρα από την Ροδόπη την Δράμα και την Καβάλα όπου πραγματοποιούνται οργανωμένα, και σε Έβρο και Ξάνθη, με την κα Μαυρίδου να εκφράζει την πεποίθηση ότι θα υπάρχει ιδιαίτερα θετική εξέλιξη το επόμενο διάστημα.

Συνεχίζει η διατήρηση των εθίμων

Να επισημανθεί ότι για να μπορέσουν τα αυγά που έφεραν οι συμμετέχοντες να διαγωνιστούν, θα έπρεπε να εκλεχτούν από την τριμελή επιτροπή, η οποία έλεγχε όλα τα αυγά για τυχόν παρατυπίες, πολλές φορές χτυπώντας τα στα δόντια, ο καλύτερος τρόπος για τους γνώστες να διαπιστώσουν την προέλευση των αυγών.

Αξίζει να σημειώσουμε ότι πέρα από τις αυγομαχίες ο Σύλλογος έχει καταγράψει και αναβιώσει τα έθιμα Κάλαντα Χριστουγέννων, Μωμογέρια (το δωδεκαήμερο των Χριστουγέννων), Αυγομαχίες (το Πάσχα), Κερκέλια και Κάλαντα Βαΐων, Ταφικό έθιμο (του Αγίου Πνεύματος), Ποντιακά παιχνίδια.

Κωνσταντίνος Μαρκενδούδης