Ομιλία του καρδιολόγου Δημήτριου Γούλα στα πλαίσια της σειράς εκδηλώσεων «Μορφωτικές Συναντήσεις 2014-2015» του ΜΟΚ

Ομιλία του καρδιολόγου Δημήτριου Γούλα στα πλαίσια της σειράς εκδηλώσεων «Μορφωτικές Συναντήσεις 2014-2015» του ΜΟΚ

iatriki1

Αναδρομή στην ιστορία της ιατρικής της καρδιάς από την αρχαιότητα μέχρι σήμερα πραγματοποίησε την Δευτέρα 2 Μαρτίου ο καρδιολόγος Δημήτριος Γούλας  iatriki2στην αίθουσα εκδηλώσεων του Λαογραφικού Μουσείου Κομοτηνής, στα πλαίσια της σειράς εκδηλώσεων «Μορφωτικές Συναντήσεις 2014-2015» του Μορφωτικού Ομίλου Κομοτηνής.

Θέμα της εκδήλωσης ήταν «Από το ζύγισμα της καρδιάς στη στεφανιαία νόσο του σήμερα», μια αναδρομή στην ιστορία της ιατρικής της καρδιάς από την αρχαία Ελλάδα, αρχαία Αίγυπτο μέχρι σήμερα, και τις τελευταίες εξελίξεις.

«Όπως ξέρουμε, η στεφανιαία νόσος είναι η κυρίαρχη νόσος στο δυτικό κόσμο σήμερα και με το μεγαλύτερο ποσοστό θανάτου» σημείωσε, τονίζοντας πως η ιατρική τα τελευταία 50 χρόνια, και ιδιαίτερα τα τελευταία 20 χρόνια, πραγματοποιεί ραγδαία άλματα με σύμμαχό της την τεχνολογία.

«Και η Ελλάδα και η καρδιολογία στην Ελλάδα είναι σε πολύ υψηλό επίπεδο και στη Ευρώπη, αλλά και παγκόσμια, στα συνέδρια τα οποία παρακολουθώ συχνά βλέπουμε ότι οι Έλληνες γιατροί, από τα πανεπιστήμια της Αθήνας, Θεσσαλονίκης παρουσιάζουν εξαιρετικά πρωτοποριακές εργασίες και συνήθως βραβεύονται μέσα στις 10 καλύτερες» σημείωσε.

Παρ’ όλα αυτά τα κρούσματα της στεφανιαίας αυξάνονται τα τελευταία χρόνια, λόγω του κακού τρόπου ζωής, με τους Έλληνες να έχουν πλέον απομακρυνθεί από την χαρακτηριστική μεσογειακή διατροφή που τόσο χρόνια τους βοηθούσε να είναι οι μακροβιότεροι στον κόσμο.

«Μην ξεχνάμε ότι στην έρευνα που έγινε στην Κρήτη και στους ανθρώπους της Ικαρίας, βρέθηκε ότι είναι οι μακροβιότεροι σ’ όλη την Ευρώπη. Δυστυχώς, όμως η παχυσαρκία αυξάνεται ραγδαία στα νέα παιδιά και τα καρδιαγγειακά νοσήματα καταλαμβάνουν την πρώτη θέση σε βαρύτητα και σε θανάτους», υπενθυμίζοντας πως ο Ιπποκράτης έλεγε «Κάλλιον το προλαμβάνειν ή το θεραπεύειν».

Facebook Page

Διαφημιση

Διαφημιση