Μια διημερίδα «Σταθμός» στην πόλη των Σερρών, από την Ένωση Ιδιοκτητών Ημερήσιων Επαρχιακών Εφημερίδων

Μια διημερίδα «Σταθμός» στην πόλη των Σερρών, από την Ένωση Ιδιοκτητών Ημερήσιων Επαρχιακών Εφημερίδων

diimeridaΜεγάλη επιτυχία σημείωσε το προπερασμένο Σαββατοκύριακο η διημερίδα της Ένωσης Ιδιοκτητών Ημερησίων Επαρχιακών Εφημερίδων, που πραγματοποιήθηκε στην πόλη των Σερρών. Στο πλαίσιο της διημερίδας αναδείχθηκε και εξετάστηκε ο ρόλος του επαρχιακού Τύπου στην ψηφιακή εποχή, οι αλλαγές που έρχονται στην αγορά των Μέσων Ενημέρωσης στο άμεσο μέλλον, αλλά και η συμβολή του στην προβολή και την ανάδειξη των συγκριτικών πλεονεκτημάτων της Περιφέρειας, σε έναν ουσιώδη προσυνεδριακό διάλογο για το Συνέδριο της Ένωσης που θα πραγματοποιηθεί το 2016 με αφορμή την συμπλήρωση 60 χρόνων από την ίδρυσή της.

Από τις Τοποθετήσεις τόσο των εκπροσώπων των κομμάτων όσο και της κυβέρνησης που συμμετείχαν στην ημερίδα επαναβεβαιώθηκε ο διαχρονικός ρόλος της Ένωσης ως θεσμικός συνομιλητής με την Πολιτεία στην διαρκή και συνεχή ανάπτυξη των Εφημερίδων της περιφέρειας ώστε η μετάβασή τους στις νέες τεχνολογίες να πραγματοποιηθεί με επιτυχία και στην πρόκληση αυτή η Πολιτεία οφείλει να σταθεί αρωγός στην επίπονη προσπάθεια των εκδοτών της Περιφέρειας.

YFYPOYRGOS

Το στίγμα της κυβερνητικής πολιτικής έδωσε ως εκπρόσωπος της Κυβέρνησης, η Υφυπουργός Εσωτερικών (Μακεδονίας Θράκης) κ. Μαρία Κόλλια – Τσαρουχά (φωτό) μεταφέροντας τις θέσεις τους αρμοδίου υπουργού Επικρατείας κ΄. Ν.Παππά για έναρξη ενός ουσιαστικού διαλόγου των επαρχιακών Εφημερίδων με την κυβέρνηση αμέσως μετά την ολοκλήρωση των διαπραγματεύσεων με τους εταίρους, ενώ την ημερίδα χαιρέτησαν επίσης ως εκπρόσωποι των κομμάτων οι βουλευτές: από πλευράς ΣΥΡΙΖΑ η κα Αφροδίτη Σταμπουλή, από τη ΝΕΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ο κ. Κώστας Καραμανλής, από  το ΠΟΤΑΜΙ ο κ. Αλέξανδρος Χ’Δημητρίου και από το ΠΑΣΟΚ ο κ. Κώστας Λασκαρέλιας, υπεύθυνος επαρχιακού τύπου του κόμματος.

Εκ μέρους της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας την ημερίδα χαιρέτησε ο Αντιπεριφερειάρχης Σερρών κ. Ιωάννης Μωυσιάδης και εκ μέρους του Δήμου Σερρών ο Δήμαρχος κ. Πέτρος Αγγελίδης που όπως χαρακτηριστικά τόνισε ο πρόεδρος της ΕΙΗΕΕ Γρηγόρης Τριανταφυλλόπουλος, απέδειξαν την μακεδονίτικη φιλοξενία. Παράλληλα ο πρόεδρος της Ένωσης μίλησε για το «οικοδόμημα» του Επαρχιακού Τύπου αναλύοντας το θεσμικό πλαίσιο και την υφιστάμενη κατάσταση και με συγκεκριμένες αναφορές στις απαραίτητες βελτιώσεις.

Ιδιαίτερα ενδιαφέρουσες ήταν οι τοποθετήσεις των ομιλητών με τον αντιπρόεδρο της ΕΙΗΕΕ, Θεμιστοκλή Πεταλωτή να κάνει ιστορική αναδρομή στο ρόλο των επαρχιακών Εφημερίδων, τον εκδότη Κωνσταντίνο Τόλη να αναφέρεται στον Επαρχιακό Τύπο και την ψηφιακή εποχή, ενώ ο καθηγητής του ΑΠΘ (Τμήμα Δημοσιογραφίας) κ΄.Αντώνης Σκαμνάκης ανέπτυξε τις αλλαγές στην αγορά των Μέσων και τις προοπτικές ανάπτυξης του επαρχιακού Τύπου και η καθηγήτρια του ΑΠΘ στο Τμήμα Δημοσιογραφίας κ. Καϊτατζή-Γουίτλοκ Σοφία, μίλησε για τον Περιφερειακό Τύπο ενώπιον των πολλαπλών κρίσεων και τις Προκλήσεις της Επικοινωνιακής πολιτικής.

Τέλος ο οικονομολόγος -σύμβουλος επιχειρήσεων κ΄.Σπύρος Καφφές ανέλυσε την υφιστάμενη κατάσταση και το φορολογικό καθεστώς των επιχειρήσεων του Τύπου ενώ την ημερίδα έκλεισε ο κ΄.Ανδρέας Χριστόπουλος (Εκδότης – Συγγραφέας) που μίλησε για το τι είναι σήμερα μια εφημερίδα. Στην συνέχεια το λόγο πήραν τα μέλη της Ένωσης μας που τοποθετήθηκαν στα θέματα που ανέπτυξαν οι εισηγητές.

Αμέσως μετά το πέρας της πρώτης ημέρας εργασιών τα μέλη τα μέλη της Ένωσης παρακάθησαν σε γεύμα που παρέθεσε προς τιμή τους ο δήμαρχος Σερρών κ. Πέτρος Αγγελίδης, ενώ το μεσημέρι της Κυριακής μετά την κλειστή συνεδρίαση που είχαν τα μέλη της ΕΙΗΕΕ, εξαιρετική «οικοδέσποινα» η Υφυπουργός Μακεδονίας Θράκης παρέθεσε γεύμα στην περιοχή «καταρράκτες» του Αγίου Ιωάννη της πόλης των Σερρών.

*************************************

OIKIA KARAMANLH

Στο σπίτι του Κωνσταντίνου Καραμανλή στην Πρώτη Σερρών ο βουλευτής Σερρών της ΝΔ Κώστας Καραμανλής ξενάγησε τη διοίκηση και μέλη της ΕΙΗΕΕ, ακολουθώντας τα «βήματα» και την ιστορία του εθνάρχη που εξελέγη βουλευτής στην Α`Σερρών ασκώντας δικηγορία και εργαζόμενος ως ασφαλιστής, μέχρι την ανάδειξή και τον κρίσιμο ρόλο που κλήθηκε να παίξει για την ιστορία του ελληνικού έθνους.

Το ίδρυμα «Κ.Καραμανλής» που εδρεύει εκεί, παίζει σημαντικό ρόλο όχι μόνο για τη Μακεδονία αλλά και γενικότερα τη χώρα και τη σύγχρονη πολιτική σκηνή με εκδόσεις βιβλίων, συγγραμμάτων και μια σειρά σημαντικών δράσεων. 

Facebook Page

Διαφημιση

Διαφημιση