Την ίδρωσαν την φανέλα, αλλά να μη το κάνουμε και …«Μάρθα Βούρτση»

Την ίδρωσαν την φανέλα, αλλά να μη το κάνουμε και …«Μάρθα Βούρτση»

20151302 vimatizontas

Εντάξει, είπαμε ότι την ίδρωσαν την φανέλα, αλλά να μη το κάνουμε και «Μάρθα Βούρτση» το ζήτημα… Από την Τετάρτη συμφωνήσαμε με τους δανειστές και όποιον ήταν να συμφωνήσουμε, αλλά κολλήσαμε σε μια λέξη και δεν υπήρξε ανακοινωθέν. Επίσης, συμφωνήσαμε για ελέγχους, πως θα τους λέμε, πως θα λέμε τις αντιπροσωπείες και γενικά υπάρχει συμφωνία η οποία αποτυπώθηκε και στην θετική αντίδραση του χρηματιστηρίου. Κάτι ξέρουν οι αγορές…

Μάλιστα, το απόγευμα της Πέμπτης, Τσίπρας και Ντάισελμπλουμ συμφώνησαν να αρχίσουν τεχνικές συνομιλίες ανάμεσα στην ελληνική κυβέρνηση και την τρόικα, ωπ … συγγνώμη, τους ευρωπαϊκούς θεσμούς και το ΔΝΤ- ώστε να καθορισθεί το έδαφος πάνω στο οποίο θα συμφωνήσει η κυβέρνηση της Αθήνας για την παράταση, ωπ…και πάλι συγγνώμη, στην αναμόρφωση του προγράμματος. Την ίδια ώρα, η ΕΚΤ αύξησε το περιθώριο του ELA κατά 5 δισ., ένα περιθώριο που τραπεζικοί κύκλοι υπολογίζουν να φτάσει ως την επόμενη εβδομάδα.

Όπως γράφει δε ο Τάσος Τέλογλου στο protagon.gr, σύμφωνα με διπλωματικές πηγές στις Βρυξέλλες, «η νέα κυβέρνηση στην Αθήνα έχει συμφωνήσει τουλάχιστον εδώ και μία εβδομάδα στην παράταση -συγγνώμη, αναμόρφωση- του προγράμματος με την συμμετοχή των ευρωπαϊκών θεσμών και του ΔΝΤ».

Πάντως, καλά κάνει η κυβέρνηση και θέλει να περάσει στην συμφωνία δικούς της όρους, καθώς στην πολιτική οι όροι έχουν σημασία μεγάλη. Με άλλους όρους, θα μιλάμε για μια νέα συμφωνία, μια άλλη συμφωνία, άλλοι θα είναι οι ελεγκτές, άλλες οι διαδικασίες… Με λίγα λόγια, μνημόνιο τέλος… Νέο πρόγραμμα και ο θεός βοηθός…

Και φυσικά, στο να νικήσουμε έπαιξαν ρόλο και οι χιλιάδες στις πλατείες… Εκεί ήταν που λύγισαν οι δανειστές… όσο για το ενδεχόμενο να γίνει δημοψήφισμα, μάλλον δεν χρειάζεται, αφού ήδη μίλησε ο λαός. Αλλά και να γίνει, νέο πρόγραμμα, αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης, όχι μειώσεις σε συντάξεις, πάνω από 80% θα πάρει μια τέτοια συμφωνία…

Έτσι θα ικανοποιηθεί κι ο Γιώργος Παπανδρέου…

Και να συμπληρώσουμε ότι ένα δημοψήφισμα δεν χρειάζεται να μας απασχολήσει επί μακρόν. Άσε που μπορεί να γίνει και από το διαδίκτυο και να τελειώσουνε χωρίς έξοδα….

Λοιπόν, να πούμε ξανά ότι η νέα κυβέρνηση έπαιξε άριστα τον ρόλο της.  Την βοήθησαν αμέριστα και τα ΜΕΕ της επαρχίας της Αθήνας. Την βοήθησαν και οι δανειστές, άριστοι ρολίστες και αυτοί.

Όμως, όλα αυτά ήταν τα εύκολα… Η επιτυχία ενός προγράμματος, του συγκεκριμένου, θα εξαρτηθεί από το κατά πόσο θα παταχθεί η φοροδιαφυγή και πόσα περισσότερα θα πάρει το κράτος από τους πλούσιους και από τους ολιγάρχες.

Και είναι προφανές ότι θα απαιτηθούν περισσότερα έσοδα και από φέτος, αλλά κυρίως από του χρόνου με τις αλλαγές στην φορολογία, με την 13η σύνταξη, με την μη μείωση, περεταίρω, των συντάξεων και με τις όποιες παροχές του προγράμματος της Θεσσαλονίκης.

Και φυσικά, να περιμένουμε να δούμε ποιες είναι οι μεταρρυθμίσεις στις οποίες αναφέρεται η κυβέρνηση, τις οποίες χαρακτηρίζει πολύ σημαντικές, αλλά μέχρι τώρα δεν συμφώνησε σε κάποια μεταρρύθμιση. Ίσως αν τις αλλάξει όνομα και βγουν στις πλατείες οι αυθόρμητοι διαδηλωτές, να περάσουν και αυτές στην εφαρμογή…