Εφιαλτικό ή μήπως λυτρωτικό για την Ελλάδα, το σενάριο χρεοκοπίας εντός ευρώ;

Εφιαλτικό ή μήπως λυτρωτικό για την Ελλάδα, το σενάριο χρεοκοπίας εντός ευρώ;

20152505 vimatizontasΈνα εκατομμύριο απλήρωτοι, από 1 – 5 μήνες, εργαζόμενοι (παρά τις περικοπές των μισθών), σχεδόν μισό εκατομμύριο υποαπασχολούμενοι (μέχρι 4 ώρες, επισήμως, την ημέρα με τις… μισές αποδοχές) 1,5 εκατ. έως 2 εκατ. αμειβόμενοι, περιοδικά, με «μαύρα» (σύμφωνα με εκτιμήσεις του ΣΕΠΕ), 1.205.000 άνεργοι (από τους οποίους οι 867.855 αναζητούν, αλλά, δεν βρίσκουν απασχόληση), συνθέτουν τον «χάρτη» της μισθωτής εργασίας μετά την πολυετή ύφεση και τις ανατροπές στις εργασιακές σχέσεις, σύμφωνα με εκτενές ρεπορτάζ της εφημερίδας «Ημερησία».

Την ίδια ώρα τα χρωστούμενα του κράτους σε προμηθευτές ξεπερνούν τα 4,4 δισ. ευρώ, οι καθυστερήσεις στις επιστροφές φόρων φτάνουν ακόμη και τα τέσσερα χρόνια και, ενώ όλα αυτά προκαλούν ασφυκτική κατάσταση στην αγορά, την ίδια ώρα, εκατοντάδες έργα, οδικά, σιδηροδρομικά, λιμενικά, αποχετευτικά κτλ., είναι στον «αέρα» και παραμένουν απλήρωτα, κάτι που θέτει σε άμεσο κίνδυνο πόρους ύψους ενός δισεκατομμυρίου από το παλιό ΕΣΠΑ, σύμφωνα με την «Καθημερινή» που δημοσίευσε αυτά τα στοιχεία.

Τέλος, με 95 ψήφους κατά και 75 υπέρ απερρίφθη η τροπολογία Λαφαζάνη- Ρινάλντι στην Κεντρική Επιτροπή του ΣΥΡΙΖΑ, για ρήξη με τους εταίρους και δανειστές μας, ενώ στο σχέδιο της πολιτικής απόφασης που εγκρίθηκε, τονίζεται ότι «η κυβέρνηση δεν πρόκειται να υπογράψει μνημονιακή συμφωνία» και επισημαίνεται ότι τέσσερις μήνες τώρα «αρνούμαστε τα ιταμά τελεσίγραφα». Λες και οι διαπραγματευτές, οι δικοί μας, δεν είναι έλληνες και δεν τους καθοδηγεί η ελληνική κυβέρνηση, αλλά αποφασίζουν για συμφωνία από μόνοι τους…

Με αυτά τα στοιχεία πιστεύει κανείς ότι και να γίνει η όποια συμφωνία, πρώτον θα εφαρμοστεί και δεύτερον, ακόμη και να εφαρμοστεί, θα συμβάλει στην έξοδο από την κρίση, με την κυβέρνηση να προσλαμβάνει και να αυξάνει συνεχώς τα έξοδα;

Προφανώς και είμαστε πολύ μακριά από την έξοδο από την κρίση. Τουναντίον, μόλις αρχίσαμε να μπαίνουμε στον σκληρό πυρήνα της κρίσης…

Άλλωστε, εκτός από τα χρωστούμενα του κράτους, να μη ξεχνάμε και τα χρωστούμενα των πολιτών, τα οποία αυξάνονται συνεχώς και θα αυξηθούν περεταίρω μόλις βγουν τα νέα εκκαθαριστικά.

Να το γράψουμε άλλη και φορά το εφιαλτικό ή μήπως λυτρωτικό σενάριο που μπορεί να το δούμε σε εφαρμογή…

Η Ελλάδα παραμένει στο ευρώ, γιατί δεν υπάρχει μηχανισμός να φύγει ή να την διώξουν και επειδή αν γινόταν κάτι τέτοιο, θα κατέρρεε η ευρωζώνη.

Η Ελλάδα και οι δανειστές δεν συμφωνούν, η χώρα μας συνεχίζει να πληρώνει, αποκλειστικά και μόνο, μισθούς και συντάξεις, μέχρι ίσως και τον Ιούνιο και μετά το χάος…

Χρεοκοπία εντός ευρώ, με τις τράπεζες να λειτουργούν αφού θα τις στηρίζει η ΕΚΤ, μέσω και της Τράπεζας της Ελλάδας. Και αφού οι τράπεζες θα συνεχίσουν την λειτουργία τους, θα συνεχίσει να υπάρχει οικονομία, η πραγματική οικονομία. Ακόμη, την οικονομία θα τροφοδοτούν τα χρήματα των καταθέσεων από τις τράπεζες του εξωτερικού, αλλά και αυτά που έχουμε κρυμμένα στα στρώματα και στα σεντούκια. Και αυτά τα χρήματα είναι αρκετά… 

Ποιος λοιπόν θα χρεοκοπήσει; Μα το ελληνικό κράτος, το δημόσιο δηλαδή. Και μάλιστα θα είναι μια άσχημη χρεοκοπία, καθώς το δημόσιο έχει ήδη στεγνώσει από χρήμα, αφού μαζεύουν ακόμη και τις δεσμίδες από τις πρεσβείες.

Θα έχουμε δηλαδή, μια καταστροφική χρεοκοπία, μέσα από την οποία θα πρέπει να γεννηθεί ένα νέο κράτος, δημόσιος τομέας, με νέες δομές, άλλα οικονομικά μεγέθη σε μισθούς, συντάξεις, ασφάλιστρα στα ταμεία… και γενικά θα ζήσουμε κοσμογονικές αλλαγές, πολλές από τις οποίες ήταν αναγκαίες, αλλά δεν τόλμησε καμιά κυβέρνηση να τις κάνει.

Τα άλλα σενάρια των ΣΥΡΙΖΑΙΩΝ της δραχμής, των ακραιφνών κρατιστών, πρώην κομμουνιστών, ούτε για σενάρια ταινίας κάνουν. Υπάρχει βέβαια και στο ισχυρό ενδεχόμενο να συνεχίσουμε μια πορεία συνεχούς αβεβαιότητας, όπως αυτή που ζούμε τα τελευταία πέντε χρόνια.