Σβήστε σόμπες και μαγκάλια και ανάψτε ερκοντίσιον (ινβέρτερ)…

unnamed232323232

Τρεις υπουργοί συσκέφτηκαν Χριστουγεννιάτικα για να μας πουν ότι ανέκαθεν, ακόμη και σήμερα, οι κυβερνήσεις και οι αρμόδιες υπηρεσίες του κράτους, είναι ανίκανες να πιάσουν το λαθρεμπόριο στα καύσιμα και για αυτό, θα κρυώνουμε για μια ζωή, πληρώνοντας την ανικανότητα τους, αν και δεν πρόκειται απλώς για ανικανότητα.

Το σύστημα στα καύσιμα είναι δυο διυλιστήρια, οι βενζινάδες και οι πολίτες, κυρίως οι αγρότες. Οι πολίτες από μόνοι τους δεν μπορούν να κλέψουν. Οπότε τι γίνεται και πληρώνουμε ακριβό πετρέλαιο για να ζεσταθούμε; Ακόμη και με το ακριβό πετρέλαιο, φτάνει στα 600 εκατομμύρια το λαθρεμπόριο στα καύσιμα, από την στιγμή που μπαίνει στην Ελλάδα.

Και να ήταν μόνο αυτό, στην υπόλοιπη Ευρώπη, για να ζεσταθούν, να μαγειρέψουν και για ζεστό νερό, χρησιμοποιούν φυσικό αέριο, εμείς πετρέλαιο και λιγνίτη, ότι χειρότερο δηλαδή για το περιβάλλον και την υγεία του ανθρώπου. Ακόμη και στα νησιά, πετρέλαιο χρησιμοποιούμε για φως και για θέρμανση. Ωστόσο, έχουμε υπουργείο Περιβάλλοντος…

Α και να μη ξεχνάμε, ο πρωθυπουργός έστειλε γράμμα στους Ρώσους να μας δίνουν φθηνότερο φυσικό αέριο, γιατί το αγοράζουμε 30% περίπου πιο ακριβά από τον μέσο ευρωπαϊκό όρο. Όμως, είναι βέβαιος ο πρωθυπουργός ότι από την Ρωσία το παίρνει η Ελλάδα το φυσικό αέριο; Άλλα είπε ο πρόεδρος της ρώσικης εταιρείας στην χώρα μας την εποχή που πουλούσαμε την ΔΕΠΑ.

Και τι μας είπε η κυβέρνηση τελικά… «Όχι» στη μείωση του ειδικού φόρου κατανάλωσης στο πετρέλαιο θέρμανσης είπε εκ νέου η κυβέρνηση. Κάλεσμα στους πολίτες να επωφεληθούν από το επίδομα θέρμανσης και έκκληση στους περιφερειάρχες να ενεργοποιούν προληπτικά τη διάταξη για τη δωρεάν παροχή ρεύματος τις ημέρες συναγερμού.

Και τι λέει η αντιπολίτευση;  Να μειωθεί ο φόρος και ούτε κουβέντα τι γίνεται με το λαθρεμπόριο, ούτε λέξη για την διαδικασία αγοράς του ακριβού φυσικού αερίου. Το καλύτερο πάντως το είπε ο Στουρνάρας. Αν θα μειώσουμε την τιμή στο πετρέλαιο θέρμανσης, θα επωφεληθούν αυτοί που έχουν πισίνες και θα τις ζεστάνουν φθηνά. Αμ… αυτοί που έχουν πισίνες υπουργάρα μας, δεν τους νοιάζει αν θα την ζεστάνουν με 100 ή με 120 ευρώ. Δεν είναι όλοι Λιάπηδες…

Τα πράγματα είναι απλά. Η τρόικα διέταξε να πιάσουμε το λαθρεμπόριο στα καύσιμα. Εμείς, αντί να το «πιάσουμε», εξισώσαμε τον ειδικό φόρο του πετρελαίου θέρμανσης με αυτό της κίνησης. Φυσικά, δεν κυνηγήσαμε το λαθρεμπόριο. Απλά οι κυβερνώντες, τιμώρησαν εκατομμύρια κόσμο επειδή κάποιοι, λίγοι, κλέβουν κάνοντας λαθρεμπόριο.

Και δεν είναι μόνο αυτό. Έκαναν με μια κίνηση τριτοκοσμική την χώρα μας. Έφεραν συνθήκες ατμοσφαιρικές, με το να καίμε ότι λάχει, που υπήρχαν σε άλλα ευρωπαϊκά κράτη πριν από 100 και πλέον χρόνια. Δώσαμε ανάσα στην Βουλγαρία, αγοράζοντας σόμπες και ξύλα. Σε λίγο θα απαγορεύσουν και την κυκλοφορία στα μεγάλα αστικά κέντρα. Αφού άφησαν ελεύθερη την αγορά των πετρελαιοκίνητων αυτοκινήτων, τώρα την περιορίζουν και το καλύτερο, αγοράζεις αντιρρυπαντικής τεχνολογίας αυτοκίνητο και δεν πληρώνεις τέλη κυκλοφορίας, ωστόσο κυκλοφορείς σε πόλεις θαλάμους αερίων και σωματιδίων, από τα τζάκια, τις σόμπες και τα μαγκάλια.

Με λίγα λόγια, στην Ελλάδα κατορθώσαμε να απαξιώσουμε την μεγαλύτερη αστική εφεύρεση, την κεντρική θέρμανση.  

Α και να μη ξεχάσουμε, όταν η αιθαλομίχλη μας πνίγει, σε λίγους, όσους έχουν κοινωνικό τιμολόγιο της ΔΕΗ, θα δίνουν τσάμπα ρεύμα για μη καίνε σόμπες αλλά να ζεσταίνονται με ρεύμα.  Πρώτα βέβαια θα πρέπει να αγοράσουν ηλεκτρικά σώματα ή ότι άλλο για να δουλέψει με ηλεκτρικό, μπορεί και ερκοντίσιον. Που θα βρεθούν τα λεφτά, δεν μας το είπαν οι υπουργοί. Ούτε μας είπαν αν τους ελάχιστους που δεν θα κάψουν την σόμπα, θα μειωθεί έστω και στο ελάχιστο, η αιθαλομίχλη.

Τώρα, όλα αυτά εσείς πως τα βλέπετε… σοβαρή πολιτική, σοβαρών πολιτικών σε μια σοβαρή χώρα;