Ορίστε πως παρουσιάζεται στη Ναυτεμπορική το θέμα της μείωσης του ΑΕΠ στην Ελλάδα, με αναφορά σε επιμέρους περιφέρειες και βγάλτε τα συμπεράσματα σας, όταν μάλιστα εδώ στην περιοχή, οι περισσότεροι γνωρίζουν τι έγινε και τι δεν έγινε.
«Ειδικότερα, πιο σκληρά φαίνεται να χτυπήθηκαν από την κρίση -εμφανίζοντας τη μεγαλύτερη μείωση ΑΕΠ- η Ανατολική Μακεδονία - Θράκη, με μείωση 9,1%, τα Ιόνια Νησιά, με μείωση 8,3%, η Ήπειρος, όπως προαναφέρθηκε με 8%, και η Θεσσαλία με 7,8%.
Ίσως αυτή να είναι η ώρα για να δημιουργηθούν οι προϋποθέσεις για αποδοτικές επενδύσεις με ενισχυμένο ρόλο στην Τοπική Αυτοδιοίκηση και ευέλικτο κεντρικό κράτος.
Ευνοημένη, παρά τις αντίξοες συνθήκες, εμφανίζεται η περιφέρεια της Δυτικής Μακεδονίας, με αύξηση κατά 2,1% στο ΑΕΠ (381 ευρώ). Τη μικρότερη συμμετοχή στο ΑΕΠ έχουν το Βόρειο Αιγαίο, με 1,4%, τα Ιόνια Νησιά, με 1,8%, και η Ήπειρος, με 2,2%.
Η κατάσταση δεν είναι ουσιαστικά διαφοροποιημένη σε σχέση με δέκα χρόνια πριν, ή είκοσι χρόνια πριν, ίσως και τριάντα χρόνια πριν. Η Ήπειρος και η Ανατολική Μακεδονία και Θράκη παραμένουν από τις φτωχότερες περιοχές της χώρας. Εκεί ακριβώς βρίσκεται μια από τις πολλές στρεβλώσεις που υπάρχουν σε αυτή τη χώρα.
Τόσα χρόνια δεν φρόντισε κανείς να δημιουργήσει τις υποδομές για να αναπτυχθούν και αυτές οι περιοχές, ενώ κι όσοι προσπάθησαν -υπήρξαν κατά καιρούς αρκετοί- οδηγήθηκαν σε αδιέξοδο. Η ανάπτυξη είναι ένα μεγάλο στοίχημα για τη χώρα μας, ειδικά στην παρούσα φάση. Πολλοί είναι εκείνοι που επιστρέφουν στον τόπο καταγωγής τους, αναζητώντας μια καλύτερη τύχη».
Το κείμενο αποδίδει καταπληκτικά την πραγματικότητα. Τόσο εκεί που τονίζεται πως ήρθε η ώρα για να δημιουργηθούν οι προϋποθέσεις για αποδοτικές επενδύσεις με ενισχυμένο ρόλο στην Τοπική Αυτοδιοίκηση και ευέλικτο κεντρικό κράτος, όσο και στην περίπτωση που επισημάνεται η στρέβλωση να παραμένει από δεκαετίες η Θράκη ως η φτωχότερη περιοχή της χώρας.
Έτσι είναι, ωστόσο, θα έπρεπε να ήμασταν από τις πλουσιότερες περιοχές, αν όχι η πλουσιότερη. Γιατί; Μα το γράφουμε συνέχεια και είναι αυτό που έλεγαν πάντα οι υπουργοί ερχόμενοι στην περιοχή. Ότι δόθηκαν εκατοντάδες δις δραχμές και εκατοντάδες εκατ. ευρώ για την ανάπτυξη της. Και ποιο είναι το αποτέλεσμα; Γιατί η περιοχή παραμένει η πιο φτωχή;
Ε, αυτό το γνωρίζουμε πολύ καλά σχεδόν όλοι όσοι ζούμε εδώ. Άλλωστε το γνώριζαν και πριν από δεκαετίες, για το τι γίνεται στην Ελλάδα και το παρουσίαζαν και στις ασπρόμαυρες ταινίες του ελληνικού κινηματογράφου. Θυμάστε την ατάκα στην ταινία «Υπάρχει και φιλότιμο» με πρωταγωνιστή τον …Μαυρογυαλούρο. Τι μονολογούσαν οι δύσμοιροι …ιθαγενείς, «φάγανε φάγανε φάγανε…». Τουλάχιστον ο Μαυρογυαλούρος έβαλε τάξη, στο υπουργείο του, φεύγοντας και στέλνοντας στη δικαιοσύνη τον Γκρούεζα και την παρέα του, κυρίως όμως έβαλε τάξη στα του οίκου του, με αποφασιστικότητα και αυστηρότητα. Ο Μαυρογυαλούρος που συχνά τον επικαλούμαστε ειρωνικά έβαλε τάξη, εμείς;
Είναι αυτό που ακούγεται συχνά στην χώρα μας, φέρτε πίσω τα κλεμμένα. Και αποδεικνύεται κάθε μέρα, με τα σκάνδαλα που ξεσπούν το ένα μετά το άλλο και με τις λίστες με τα δις στο εξωτερικό, ότι λεφτά υπήρχαν και υπάρχουν. Βούληση για να βρεθούν και να επιστρέψουν, υπάρχει;
Ωστόσο, το γεγονός ότι άρχισαν να επιστρέφουν έστω και ελάχιστα χρήματα από τις μίζες, μπορεί και να σημαίνει και την ενδεχόμενη επιστροφή χρημάτων από επιδοτήσεις. Πάντως, όποιος τα επιστρέφει, δεν το κάνει επειδή είδε το φως το αληθινό και μετανόησε, αλλά για να έχει καλύτερη μεταχείριση από την δικαιοσύνη.