Το μικροβίωμα των βρεφών «κλειδί» για την ευαισθητοποίηση στα τρόφιμα

Το μικροβίωμα των βρεφών «κλειδί» για την ευαισθητοποίηση στα τρόφιμα

ba5676ffdef63bafdc76905f36023846.w600.h340.z1Πρόσφατη μελέτη αποκαλύπτει πώς αλλαγές στην εντερική χλωρίδα των βρεφών προμηνύουν εκδήλωση κάποιας τροφικής αλλεργίας ή ακόμη και άσθματος στο μέλλον

Ερευνητές από τα Πανεπιστήμια της Αλμπέρτα και της Μανιτόμπα στον Καναδά ανακάλυψαν ότι βρέφη με μικρότερη ποικιλία εντερικών βακτηρίων σε ηλικία τριών μηνών είχαν περισσότερες πιθανότητες να αναπτύξουν ευαισθητοποίηση σε ορισμένες τροφές όπως το αυγό, το γάλα και τα φιστίκια μέχρι να συμπληρώσουν τους δώδεκα μήνες. Σύμφωνα με τα ευρήματα σχετικής μελέτης που δημοσιεύονται στην επιθεώρηση Clinical & Experimental Allergy, ο αριθμός δύο συγκεκριμένων ειδών βακτηρίων από το τεράστιο πλήθος που αποτελεί το μικροβίωμα του εντέρου –των βακτηρίων των οικογενειών Enterobacteriaceae και Bacteroidaceae– είναι το «κλειδί» αν θα αναπτύξει ή όχι το παιδί κάποια αλλεργία που σχετίζεται με τρόφιμα: τα παιδιά που ανέπτυξαν τελικά ευαισθητοποίηση σε συγκεκριμένα τρόφιμα είχαν διαφορές στο αριθμό των εν λόγω βακτηρίων σε σύγκριση με εκείνα που δεν είχαν.

Η ανακάλυψη αυτή ίσως επιτρέψει στους γιατρούς να προβλέπουν την εκδήλωση αλλεργικών αντιδράσεων σε τρόφιμα με την παιδική εντερική χλωρίδα σε ρόλο βιοδείκτη. Μάλιστα οι επιστήμονες ευελπιστούν ότι θα μπορούσαν να βρεθούν νέοι τρόποι αποτροπής ή και θεραπείας αλλεργιών απλώς τροποποιώντας το μικροβίωμα του εντέρου, καθώς η αύξηση της ποικιλίας των «φιλικών» μικροβίων του εντέρου σε ηλικία τριών μηνών συσχετίζεται με την μείωση του κινδύνου ευαισθητοποίησης στα τρόφιμα μέχρι το ένα έτος. Αν και όπως επισημαίνουν, μεγαλύτερος αριθμός ενός είδους (Enterobacteriaceae) έναντι του άλλου (Βacteroidaceae) σε βρέφη είναι ενδεικτικός του κινδύνου ευαισθητοποίησης, ωστόσο αυτό δεν σημαίνει απαραιτήτως ότι τα παιδιά αυτά θα αναπτύξουν κάποια αλλεργία αργότερα στην ζωή τους αφού γι’ αυτό παίζουν ρόλο και άλλοι παράγοντες. 

http://www.iatropedia.gr/