Κομοτηνή: Ολιγωρία κράτους και περιφέρειας καταγγέλλουν οι κτηνοτρόφοι για τον καταρροϊκό

Κομοτηνή: Ολιγωρία κράτους και περιφέρειας καταγγέλλουν οι κτηνοτρόφοι για τον καταρροϊκό

9657865876878695

Διαμαρτυρία έξω από το κτίριο της Περιφέρειας ΑΜΘ βρέθηκαν κτηνοτρόφοι από όλη την Περιφέρεια την Τετάρτη 20 Αυγούστου διαμαρτυρόμενοι για τη μη καταβολή της εξισωτικής αποζημίωσης, αλλά και για την ολιγωρία στην καταπολέμηση του καταρροϊκού πυρετού, ο οποίος πλέον θερίζει στη Ροδόπη με δεκάδες χιλιάδες κρούσματα και πάρα πολλούς θανάτους αιγοπροβάτων.

Μάλιστα έφεραν μπροστά από την Περιφέρεια μερικά από τα ζώα τα οποία πέθαναν από τον καταρροϊκό πυρετό, ο οποίος έχει αποδεκατίσει τα κοπάδια τους καταγγέλλοντας πως θα μπορούσε να έχει αποτραπεί η καταστροφή αυτή αν είχαν ληφθεί εγκαίρως τα κατάλληλα μέτρα και δεν αδιαφορούσε ο κρατικός μηχανισμός.

Όπως τόνισαν, η κτηνοτροφία στην περιοχή μας πλήττεται εδώ και ένα χρόνο, πρώτα με την Ευλογιά, μετά με τον Καταρροϊκό που συνεχίζει να εξαπλώνεται ενώ τις τελευταίες ημέρες, στα προβλήματά τους ήρθε να προστεθεί η μη καταβολή της εξισωτικής αποζημίωσης, λόγω του γεγονότος ότι πολλά βοσκοτόπια θεωρήθηκαν μη επιλέξιμα, οδηγώντας τους στα όρια της απόγνωσης.

 
Στη διαμαρτυρία συμμετείχαν κτηνοτρόφοι από όλη την Ανατολική Μακεδονία και Θράκη, με τη στήριξή τους να εκφράζουν αρκετά στελέχη κομμάτων και σχηματισμών, μεταξύ των οποίων μέλη του ΣΥΡΙΖΑ Ροδόπης και της νέας Περιφερειακής παράταξης Ριζοσπαστική Αυτοδιοίκηση με τον επικεφαλή κ. Κώστα Μορφίδη, ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Ροδόπης κ. Αϊχάν Καρά Γιουσούφ, ο βουλευτής Έβρου των ΑΝΕΛ κ. Μαρίνος Ουζουνίδης, ο νέος Περιφερειάρχης Δράμας κ. Αργύρης Πατακάκης, ο οποίος μετέφερε και τη στήριξη του νέου Περιφερειάρχη ΑΜΘ κ. Γιώργου Παυλίδη, αλλά και ο απερχόμενος περιφερειάρχης ΑΜΘ κ. Άρης Γιαννακίδης, ο οποίος τόνισε πως θα συγκληθεί σύσκεψή όλων των φορέων με καλεσμένους εκπροσώπους του Υπουργείου τη Δευτέρα 25 Αυγούστου για το θέμα του καταρροικού.

Ολιγωρία αρμοδίων

Για ολιγωρία των «ανευθυνοϋπεύθυνων» μίλησε ο πρόεδρος κτηνοτρόφων της επαρχίας Σαπών κ. Ρούφος Μιχαήλ, ο οποίος ήταν αυτός που έφερε μερικά από τα 17 πρόβατα τα οποία βρέθηκαν νεκρά εκείνο το πρωί στην εκμετάλλευσή του, όπου το κοπάδι από τα 700 πρόβατα έχουν φτάσει τα 500, ενώ οι υπηρεσίες τους δηλώνουν ότι δε θα αποζημιωθούν για τα νεκρά ζώα από τον καταρροϊκό.

Όμως οι κτηνοτρόφοι δεν έχουν ευθύνη για την εξάπλωση της αρρώστιας, τόνισε, αφού όπως κατήγγειλε έχουν έγγραφα με τα οποία αποδεικνύεται ότι οι περιφέρειες από 10/12/2013 οι περιφέρειες γνώριζαν για τον καταρροϊκό, αφού τότε είχε αποσταλεί έγγραφο από το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης ότι έρχεται καταρροϊκός πυρετός, όμως οι κτηνοτρόφοι το έμαθαν όταν αυτός εμφανίστηκε στην πόρτα τους τον Ιούλιο.

«Ήξεραν οι περιφέρειες και δεν έκαναν τίποτε, όπως έκαναν τα οργανωμένα κράτη Αγγλία, Ισπανία και Ιταλία που κάνουν κάθε τέσσερις μήνες το εμβόλιο και δεν έχουν κανένα κρούσμα, εμείς έχουμε καταστραφεί από αυτή την αρρώστια»

Όπως τόνισε, ένα παράπονο κοινό σε πολλούς κτηνοτρόφους που είχαν συγκεντρωθεί μπροστά από την περιφέρεια, ότι για ένα χρόνο είχαν την ευλογιά, με διαφυγόντα κέρδη από τα απούλητα αρνιά, γάλα και άλλα προϊόντα, και ήρθε ο καταρροϊκός πυρετός για να ολοκληρώσει την καταστροφή.

Ο κ. Ρούφος μίλησε για πάνω από 10.000 κρούσματα, με χιλιάδες από αυτά τα ζώα να έχουν πεθάνει και να έχουν καταλήξει στα εργοστάσια υγειονομικής καταστροφής.

«Αν δεν κάνουν κάτι οι υπεύθυνοι, δε θα μείναι τίποτα από κτηνοτροφία, τα εργοστάσια στην περιοχή έχουν κλείσει, το μόνο που έμεινε είναι η γεωργία και η κτηνοτροφία, αν ρημάξουν την κτηνοτροφία μετά ας είναι υπόλογοι για τις πράξεις τους» σημείωσε, προειδοποιώντας πως αν δεν υπάρξει κάποια απάντηση και λύση μέχρι τις 10 Σεπτεμβρίου θα επανέλθουν με πιο δυναμικές κινητοποιήσεις.

Λειψή η εξισωτική

Σαν να μην έφταναν αυτά, στις 6 Αυγούστου ο ΟΠΕΚΕΠΕ έριξε τη χαριστική βολή, αφού αντί να πάρουν τα 100 εκ. που τους όφειλαν, δόθηκαν μόλις 15 εκ. για την εξισωτική, και μάλιστα με πολλούς παραγωγούς να λαμβάνουν αντί 4.500 ευρώ να βλέπουν στους λογαριασμούς τους να μπαίνουν 100 και 60 ευρώ.

Όπως τόνισε ο πρόεδρος των κτηνοτρόφων Ροδόπης κ. Μαργαρίτης Θεολόγου, η αιχμή του δόρατος των προβλημάτων τους είναι η εξισωτική, η οποία ενισχύει τους κτηνοτρόφους στο δύσκολο έργο τους στις ορεινές και ημιορεινές περιοχές.

Όμως ξαφνικά η κυβέρνηση, ενώ διατυμπανίζει ότι δίνεται η εξισωτικοί, όταν οι κτηνοτρόφοι πάνε στην τράπεζα βλέπουν ότι δεν έχουν μπει παρά ελάχιστα χρήματα στους λογαριασμούς τους.

«Βλέπουμε 200 και 100 ευρώ στους λογαριασμούς, ας τα πάρει ο κ. Σαμαράς και ο κ. Βενιζέλος μήπως τους χρειαστούν» τόνισε καυστικά, επισημαίνοντας πάντως πως η κυβέρνηση φαίνεται να αναδιπλώνεται και να δίνει και νέες δόσεις εξισωτικής.

«Νιώθουμε αδικημένοι, το έργο εις βάρος της κτηνοτροφίας συνεχίζεται και θα συνεχίσουμε τον αγώνα, θα γίνουν περιφερειακά συλλαλητήρια σε όλη την Ελλάδα για να πάψει η κυβέρνηση να μας πυροβολεί και να λεηλατεί το εισόδημά μας»

«Δεν θα σταματήσουμε»

Όσο για τον καταρροϊκό, ο κ. Θεολόγου σημείωσε ότι αυτή τη στιγμή  επιδημία έχει επεκταθεί σε ολόκληρη τη χώρα, όμως δεν υπάρχει κανένα σχέδιο για να αντιμετωπιστεί, με άγνωστο πλέον αν υπάρχουν χρήματα πλέον για να δοθούν σε αποζημιώσεις.

«Εμείς δεν θα σταματήσουμε, αν δεν μπει μπροστά να τελειώνουμε με την εξισωτική και δεν γίνει κάτι με τις αποζημιώσεις με τον καταρροϊκό πυρετό»

Αυτή τη στιγμή σε όλη τη Ροδόπη τα νεκρά ζώα ξεπερνούν τα χίλια, ενώ ακόμα χιλιάδες έχουν πληγεί, με τα ακριβή νούμερα να είναι ακόμα άγνωστα αφού συνεχώς  καταγράφονται από την κτηνιατρική υπηρεσία και συνεχώς αναδύονται καινούρια κρούσματα.

«Εκείνο που είναι σίγουρο είναι ότι θα πρέπει οι συνάδερφοι να ενημερώνουν τις κτηνιατρικές υπηρεσίες, να κόβουν τα ενώτια, να γίνεται καταγραφή των ζώων που έχουν πεθάνει» σημείωσε.

Κωνσταντίνος Μαρκενδούδης 

Facebook Page

Διαφημιση

Διαφημιση