Τις προτάσεις του ΣΥΡΙΖΑ για την οικονομία και την κοινωνική στήριξη εξέθεσε στην Κομοτηνή ο Πάνος Σκουρλέτης

Τις προτάσεις του ΣΥΡΙΖΑ για την οικονομία και την κοινωνική στήριξη εξέθεσε στην Κομοτηνή ο Πάνος Σκουρλέτης

jhkhkh87979

Τις προτάσεις του ΣΥΡΙΖΑ για την οικονομία αλλά και την αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης

kljluoiui89080που πλήττει την χώρα μας παρουσίασε την Παρασκευή 24 Οκτωβρίου ο Εκπρόσωπος τύπου του ΣΥΡΙΖΑ κ. Πάνος Σκουρλέτηςστην αίθουσα της πρώην Νομαρχίας Ροδόπης, όπου βρέθηκαν μέλη του κόμματος αλλά και απλοί πολίτες για να ακούσουν αυτές τις προτάσεις αλλά και να καταθέσουν τις δικές τους.

 

Στόχος του ΣΥΡΙΖΑ ήταν μέσα από τη συζήτηση να κατατεθούν προτάσεις ώστε να εμπλουτισθεί το πρόγραμμα του κόμματος, κωδικοποιώντας τις προτάσεις στις περιφερειακές ημερίδες που θα γίνουν αργότερα.

Απαραίτητες οι ιδέες των πολιτών

Οι ιδέες και οι προτάσεις των πολιτών είναι απαραίτητες, σύμφωνα με τον κ. Σκουρλέτη, στη μεγάλη συζήτηση που έχει ξεκινήσει μετά την εξαγγελία της δέσμης μέτρων του ΣΥΡΙΖΑ για την οικονομία και την Ανθρωπιστική κρίση που πλήττει τη χώρα μας στη ΔΕΘ.

Όπως ανέφερε, αρχικά τα μέτρα αυτά χαρακτηρίστηκαν παροχές από τους αντιπάλους του ΣΥΡΙΖΑ, όμως εξέφρασε 090-90-oopoαμφιβολίες για τον τρόπο σκέψης όσων θεωρούν τη διασφάλιση του ρεύματος και των πρώτων αναγκών στους πιο αδύναμους συμπολίτες μας παροχές.

Η δέσμη μέτρων έχει δύο κατευθύνσεις: Αρχικά την ανάσχεση της Ανθρωπιστικής κρίσης, και την επανεκκίνηση της οικονομίας, με συγκεκριμένες προτάσεις που έχουν και κοστολόγηση αλλά και πλάνο υλοποίησης.

Αυτές οι προτάσεις θεωρεί πως λειτούργησαν σαν καταλύτης στη πολιτική ζωή του τόπου, με την κυβέρνηση να προσπαθεί να τις παρακολουθήσει αλλά να συνθλίβεται ανάμεσα στις ανάγκες του κόσμου και τις μνημονιακές δεσμεύσεις, και μπαίνει μέσα από την «προληπτική γραμμή στήριξης» σε νέες δεσμεύσεις και νέα επιτήρηση.

Όσο για τη ρύθμιση των ληξιπρόθεσμων δανείων, ο κ. Σκουρλέτης σημείωσε πως μετά την παρουσίαση των θέσεων του κόμματος η κυβέρνηση αναγκάστηκε να φέρει το θέμα στο προσκήνιο, με τέτοιο όμως τρόπο που στο τέλος οι χρωστούντες θα βρεθούν ξανά σε αδυναμία να πληρώσουν.

Νέα αρχή στη Θράκη με δουλειές

Ερωτηθείς για το θέμα των μειονοτικών ζητημάτων στην Θράκη, ο κ. Σκουρλέτης παρέπεμψε στα δείγματα γραφής που ο ΣΥΡΙΖΑ έχει δείξει όλα τα προηγούμενα χρόνια στην ευαισθησία του για αυτά, έχοντας ανοίξει δρόμους για την αρμονική συνύπαρξη όλων στη Θράκη.

Όμως όπως σημείωσε, αν θέλουμε μια νέα αρχή τόσο στη Θράκη όσο και σε όλη την Ελλάδα, χρειαζόμαστε δουλειές, ιδιαίτερα σε μια περιοχή όπως η δική μας, με εργοστάσια κουφάρια και απώλεια χιλιάδων θέσεων εργασίας στο δευτερογενή τομέα.

Τόνισε δε πως ο ΣΥΡΙΖΑ είναι πάντα υπέρ της ίσης αντιμετώπισης των πολιτών από το κράτος, κάτι που θεωρεί πως θα μπορούσε να πει κάποιος ότι σήμερα δεν ισχύει ούτε για τα μέλη της μειονότητας, ούτε για τα μέλη της πλειονότητας.

Πρόγραμμα παραγωγικής ανασυγκρότησης

Η περιοχή μας, επισήμανε, πρέπει να στηριχθεί, στο πλαίσιο ενός γενικότερου προγράμματος παραγωγικής ανασυγκρότησης, ξαναζωντανεύοντας μονάδες που έχουν κλείσει μετά από χρόνια εγκατάλειψης από το κράτος, το οποίο προσανατολιζόμενο στην νεοφιλελεύθερη ιδέα πως τη λύση για την ανάπτυξη θα τη δώσει η ελεύθερη αγορά.

Για αυτό και μετά τη δεκαετία του ’80 εξέλειπε ο κεντρικός σχεδιασμός και οι κλαδικές πολιτικές, που θα έδιναν προτεραιότητα στην Περιφέρεια και θα μεταφράζεται σε συγκεκριμένα κίνητρα και μέτρα ανά κατηγορίες, καθώς και η ορθή χρηματοδότηση.

Για αυτό και επεσήμανε πως υπάρχει ανάγκη για τη δημιουργία Αναπτυξιακών τραπεζών ειδικού σκοπού, αλλά και την καταγραφή των συγκριτικών πλεονεκτημάτων μιας περιοχής, αλλά και της παραγωγικής της παράδοσης, πράγματα που θα πρέπει αν γίνουν άμεσα ώστε να μην απαξιωθούν αυτές οι δεξιότητες και τα πλεονεκτήματα.

Εξέφρασε δε την άποψη πως συμπληρωματικά στην ανάπτυξη αυτή θα μπορούσε να λειτουργήσει μια άλλη μορφή κοινωνικής και οικονομικής δράσης, στα πλαίσια μιας κοινωνικής οικονομίας.

Όλα αυτά όμως για να λειτουργήσουν, χρειάζονται στήριξη από τις κρατικές υπηρεσίες, όμως τα πράγματα έμειναν στον «αυτόματο» οδηγώντας στον πλήρη εξοστρακισμό δραστηριοτήτων σε τομείς της οικονομίας υπέρ πολύ υψηλών οικονομικών πόλων, με μετανάστευση της παραγωγής από την Ελλάδα.

Για αυτό εξέφρασε την άποψη πως θα πρέπει να στηριχθούν επενδύσεις στην ποιότητα και την καινοτομία, με επιχειρήσεις που θα καλύπτουν βασικές ανάγκες θα είναι εξωστρεφείς, θα έχουν συγκριτικά πλεονεκτήματα, θα επενδύουν στην ποιότητα και την καινοτομία.

Ρωμαλέα παρέμβαση του Δημόσιου τομέα

Η χώρα όμως, σημείωσε ο εκπρόσωπος τύπου του ΣΥΡΙΖΑ δεν μπορεί να σταθεί να δεν κρατήσει τον δευτερογενή τομέα, ενισχύοντας παράλληλα και τον πρωτογενή τομέα, που στη Θράκη έχει πληγεί σημαντικά, και σήμερα βλέπουμε μια ραγδαία συρρίκνωση του ίδιου του ζωικού κεφαλαίου, μέσα από την Ευλογιά και τον καταρροϊκό.

Μάλιστα θεωρεί πως δεν υπάρχει καμία μέριμνα για αποζημιώσεις, και τη στήριξη του κάδου ώστε αυτός να μην συρρικνωθεί ανεπανόρθωτα.

Η ανάταξη όμως τόσο του πρωτογενούς, όσο και του δευτερογενούς τομέα δε θα είναι δυνατή στη χώρα μας, σημείωσε, αν δεν υπάρξει μια ρωμαλέα παρέμβαση του Δημόσιου τομέα, με χρηματοοικονομική στήριξη, όσο και από τις υπηρεσίες των αρμόδιων Υπουργείων.

Κωνσταντίνος Μαρκενδούδης

 

Facebook Page

Διαφημιση

Διαφημιση