Χρονοδιάγραμμα καταβολής της συνδεδεμένης ενίσχυσης των αγροτών αναμένεται να ανακοινωθεί την Πέμπτη, σύμφωνα με τον Τ. Χαρίτου

Χρονοδιάγραμμα καταβολής της συνδεδεμένης ενίσχυσης των αγροτών αναμένεται να ανακοινωθεί την Πέμπτη, σύμφωνα με τον Τ. Χαρίτου

32432435345435

Να καταλαγιάσει τις φήμες σχετικά με την μη καταβολή των Κοινοτικών Ενισχύσεων θέλησε το μέλος του ΣΥΡΙΖΑ κ. Τάκης Χαρίτου, ο οποίος τόνισε πως τόσο οι εθνικές και οι κοινοτικές ενισχύσεις για τους δικαιούχους αγρότες, είναι απόλυτα διασφαλισμένες και θα καταβληθούν κανονικά.

Αυτοί οι πόροι, επισήμανε,  είναι δεσμευμένοι αποκλειστικά για να καταβληθούν στους αγρότες και την αγροτική οικονομικά και δεν μπορούν να κατευθυνθούν αλλού.

«Γι’ αυτό, τα όσα διαδίδονται ότι θα πάνε σε συντάξεις ή μισθούς δεν έχουν καμία μα καμία σχέση με την πραγματικότητα, δεν είναι σοβαρά πράγματα»

Βέβαια είναι σημαντικό το πότε θα καταβληθούν αυτές οι Κοινοτικές Ενισχύσεις, ενόψει της νέας καλλιεργητικής περιόδου, ιδιαίτερα για τους αγρότες της περιοχής μας, που έχουν δεχθεί ιδιαίτερα έντονα πλήγματα την χρονιά που μας πέρασε.

Σε επικοινωνία που είχε ο κ. Χαρίτου με το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης, ο Υπουργός δεσμεύθηκε, σύμφωνα με τον ίδιο, ότι τις επόμενες μέρες, κατά πάσα πιθανότητα την Πέμπτη, να ανακοινώσει συγκεκριμένα το χρονοδιάγραμμα της καταβολής όλων των εκκρεμών ενισχύσεων, δηλαδή των ενισχύσεων για τη συνδεδεμένη καλλιέργεια, τη συνδεδεμένη ενίσχυση για το βαμβάκι, την ενίσχυση για τα βιολογικά προϊόντα, για την επιστροφή πετρελαίου κίνησης και για άλλες κατηγορίες.

«Προφανώς, λοιπόν, για να ανακοινώσει την Πέμπτη το ακριβώς χρονοδιάγραμμα, τις επόμενες ημέρες θα γίνει κανονικά και η καταβολή των πληρωμών σε όλους τους δικαιούχους αγρότες» σημείωσε, επισημαίνοντας πως για αυτό δεν υπάρχει κανένας λόγος ανησυχίας, και πιθανότατα μέχρι τα μέσα Μαρτίου θα έχει γίνει η καταβολή των συνδεδεμένων ενισχύσεων.

Διαχείριση αποθεματικών του ΟΠΕΚΕΠΕ

Ο κ. Χαρίτου αναφέρθηκε και στο θέμα της αξιοποίησης και διαχείρισης των αποθεματικών του Ειδικού Λογαριασμού Εγγυήσεων Γεωργικών Προϊόντων του ΟΠΕΚΕΠΕ, όπου θεωρεί πως υπάρχει ένα σημαντικό ζήτημα.

Σε αυτό τον ειδικό λογαριασμό, τον οποίον διαχειριζόταν με σύμβαση που υπέγραψε με το Ελληνικό Δημόσιο η Τράπεζα Πειραιώς από τον περασμένο Νοέμβρη, κατευθύνονταν Εθνικοί Πόροι και Πόροι από τα Ευρωπαϊκά Προγράμματα, αλλά και από το πρόγραμμα Αλιείας.

«Μιλάμε για ένα νούμερο ύψους 2,5 δις ευρώ περίπου, που ασφαλώς είναι ένα μεγάλος μέγεθος» σημείωσε, τονίζοντας πως υπάρχει ένα θέμα διαχείρισης και αξιοποίησης αυτού του λογαριασμού, όταν οι αποδόσεις που είχε για τα υπόλοιπα που έμεναν αδιάθετα και δεν θα καταβάλλονταν άμεσα, στην Τράπεζα Πειραιώς ήταν σε ύψος 0,3%.

Με τη Νέα Διυπουργική Απόφαση που υπογράφηκε από τους Υπουργούς Οικονομίας και Παραγωγικής Ανασυγκρότησης, σημείωσε ο κ. Χαρίτου, με την μεταφορά αυτών των αποθεματικών των ταμειακών υπολοίπων στην Τράπεζα της Ελλάδας, θα υπάρξει ένα επιτόκιο της τάξης του 2,4%.

«Προφανώς μιλάμε για καλύτερη αξιοποίηση των υπολοίπων και βεβαίως αυτό δεν εμποδίζει σε τίποτα μα σε τίποτα, στην  άμεση καταβολή των ενισχύσεων, ακριβώς γιατί, δικαιούχος και στην Τράπεζα της Ελλάδος είναι πάλι ο ΟΠΕΚΕΠΕ και βέβαια, με δική του απόφαση όταν πρόκειται να γίνουν πληρωμές, είναι υποχρεωμένη η Τράπεζα της Ελλάδος μέσα σε 2 εργάσιμες ημέρες να καταβάλει όλες τις ενισχύσεις στους δικαιούχους που πρέπει να τους καταχωρηθούν»

Μόνον οφέλη έχει η αλλαγή στη διαχείριση των διαθεσίμων του ΟΠΕΚΕΠΕ

Σχολιάζοντας αναφορές που γίνονται στα Μέσα Ενημέρωσης για την αλλαγή στη διαχείριση των ταμειακών διαθεσίμων του ΟΠΕΚΕΠΕ, ο αναπληρωτής υπουργός Παραγωγικής Ανασυγκρότησης Βαγγέλης Αποστόλου δήλωσε τα εξής:

«Η αλλαγή που αποφάσισε η κυβέρνηση δεν έχει και δεν θα έχει καμία αρνητική συνέπεια στη διαδικασία και στους χρόνους πληρωμής των κάθε είδους ενισχύσεων στους Έλληνες αγρότες. Αντίθετα, μόνον οφέλη μπορεί να δημιουργήσει, καθώς τα ταμειακά διαθέσιμα θα αξιοποιηθούν κατά τρόπο αποδοτικότερο, με μεγαλύτερα δηλαδή  επιτόκια, σε σχέση με σήμερα.

Όπως είχα την ευκαιρία να δηλώσω και χθες, οι κοινοτικές και εθνικές ενισχύσεις των δικαιούχων παραγωγών είναι διασφαλισμένες, οι πληρωμές θα εξελιχθούν απρόσκοπτα και μάλιστα τις επόμενες ημέρες θα είμαστε σε θέση να ανακοινώσουμε χρονοδιάγραμμα πληρωμών για όλες τις εκκρεμότητες.

Τα όσα, δε, αναφέρονται στην Κοινή Υπουργική Απόφαση είναι αρκετά για να διασκεδάσουν κάθε πιθανή ανησυχία των αγροτών. Ειδικότερα, όπως αναφέρεται, μεταξύ άλλων:

Σκοπός της απόφασης είναι η τήρηση των διαθεσίμων ταμειακών υπολοίπων του ΟΠΕΚΕΠΕ που δεν θα χρησιμοποιούνται άμεσα για πληρωμές δικαιούχων, σε έντοκο λογαριασμό στην Τράπεζα της Ελλάδος.

Για την διαχείριση των ταμειακών διαθεσίμων ο ΟΠΕΚΕΠΕ θα μεταφέρει με έγγραφό του κάθε φορά το ποσό του ταμειακού υπολοίπου που δεν είναι άμεσα απαιτητό προς πληρωμή δικαιούχων αγροτικών ενισχύσεων, σε λογαριασμό ταμειακής διαχείρισης, επ΄ονόματί του, στην Τράπεζα της Ελλάδος. Σε περίπτωση που υπάρξει ανάγκη χρησιμοποίησης των διαθεσίμων αυτών για πληρωμές δικαιούχων, η Τράπεζα της Ελλάδος υποχρεούται κατόπιν έγγραφης ενημέρωσης από τον υπόλογο του λογαριασμού να μεταφέρει το αντίστοιχο ποσό, εντός δύο εργάσιμων ημερών, και χωρίς περεταίρω όχληση, σε λογαριασμούς του Οργανισμού Πληρωμών στην Τράπεζα που έχει αναλάβει την τήρηση και ταμειακή διαχείριση του ΕΛΕΓΕΠ».