Εκδήλωση για τα 60 χρόνια αντιιμπεριαλιστικών-φιλειρηνικών αγώνων της ΕΕΔΥΕ στην Κομοτηνή

Εκδήλωση για τα 60 χρόνια αντιιμπεριαλιστικών-φιλειρηνικών αγώνων της ΕΕΔΥΕ στην Κομοτηνή

eiriniΕκδήλωση για τα 60 χρόνια της ΕΕΔΥΕ πραγματοποιεί η Επιτροπή Ειρήνης Ροδόπης σε συνεργασία με το Μέτωπο Αγώνα Σπουδαστών και το Σύλλογο Γυναικών Ροδόπης την Τετάρτη 20 Μαΐου στις 8.30 μ.μ. στο Θρακικό ωδείο.

Στην εκδήλωση θα μιλήσει ο πρόεδρος της Επιτροπής Ειρήνης Ροδόπης κ. Θανάσης Κδρούδης ενώ θα παρουσιαστεί το θεατρικό έργο του Μπέρτολτ Μπρεχτ «Η Μάνα» σε διασκευή από την Θεατρική ομάδα του Συλλόγου Γυναικών Ξάνθης.

Φέτος η ΕΕΔΥΕ συμπληρώνει 60 χρόνια μιας και στις 15 Μάη1955, δόθηκε στη δημοσιότητα η Ιδρυτική Διακήρυξη της ΕΕΔΥΕ, την οποία υπέγραφαν 77 προσωπικότητες της δημόσιας ζωής.

Σταθμοί στην πορεία ανάπτυξης της αποτέλεσαν το 1ο Εθνικό Συνέδριο, και οι Μαραθώνιες Πορείες Ειρήνης με την πρώτη να πραγματοποιείται, παρά την απαγόρευση και τα πογκρόμ του αστικού κράτους, στις 21 Απρίλη 1963 από τον Γρηγόρη Λαμπράκη και τους συνοδοιπόρους του Ανδρέα Μαμμωνά, Παντελή Γούτη και Μπάμπη Παπαδόπουλο. Ένα μήνα αργότερα, στις 22 Μάη 1963, ο Γρηγόρης Λαμπράκης δολοφονείται στη Θεσσαλονίκη από το αστικό κράτος και παρακράτος.

Η Δικτατορία απαγόρευσε τη δράση της, όμως η ΕΕΔΥΕ ανασυστάθηκε το ’74 και συνεχίζει την αντιιμπεριαλιστική της πάλη διεκδικώντας καμία εμπλοκή της χώρας μας στους Ιμπεριαλιστικούς πολέμους, Επιστροφή όλων των στρατιωτικών δυνάμεων από το εξωτερικό, το κλείσιμο των Ευροατλαντικών βάσεων και των στρατηγείων και την αποδέσμευση της Ελλάδας από ΝΑΤΟ και ΕΕ.

Κατά την εκδήλωση θα παρουσιαστεί και η «Μάνα» του Μπρεχτ που ανήκει στο διαλεκτικό θέατρο του συγγραφέα που αντιλαμβάνεται τον άνθρωπο στην ολότητα των κοινωνικών σχέσεων του, στις οποίες η οικονομία έχει βέβαια τον πρώτο ρόλο, όμως μαζί μ' αυτόν παίρνει μέρος όλο το κοινωνικό - αιτιακό πλέγμα.

Ο Μπρεχτ αντιμετωπίζει τη «μάνα» (και κάθε ανθρώπινο χαρακτήρα) και σ’ αυτό το έργο, σαν μια οντότητα όχι προπαντός βιολογική, αλλά επιστημονικά, σαν μια οντότητα που επηρεάζεται από το σύνολο των κοινωνικών σχέσεων, ενώ το φυλετικό πρόβλημα της γυναίκας αντιμετωπίζεται σαν πρόβλημα κοινωνικό και απόλυτα εξαρτημένο από την ταξική της θέση.

Facebook Page

Διαφημιση

Διαφημιση