Χτύπησε την πόρτα της Ξάνθης η ευλογιά των προβάτων – Τρία ύποπτα κοπάδια

Χτύπησε την πόρτα της Ξάνθης η ευλογιά των προβάτων – Τρία ύποπτα κοπάδια

kopadi1

Τρεις εστίες ευλογιάς εντοπίστηκαν σε κοπάδια στην περιοχή της Εξοχής στο κάμπο της Ξάνθης, σημαίνοντας συναγερμό στους κτηνοτρόφους της περιοχής και χτυπώντας το κουδούνι του κινδύνου για τα κοπάδια τους. 
Όπως αποκάλυψε το ThrakiToday.com τις τελευταίες ημέρες υπάρχουν ισχυρές ενδείξεις για την εξάπλωση της ευλογιάς στις κτηνοτροφικές μονάδες της Ξάνθης, ενώ τα πρώτα ύποπτα δείγματα έχουν σταλθεί για εργαστηριακή επιβεβαίωση. Πρόκειται για τρεις περιπτώσεις που εντοπίζονται στην Εξοχή, ενώ κλιμάκια κτηνοτρόφων πραγματοποιούν τις τελευταίες ημέρες ενημερωτικές εξορμήσεις στους κτηνοτρόφους της Ξάνθης ζητώντας τους να μην βγάζουν για τις επόμενες τουλάχιστον είκοσι ημέρες τα ζώα τους από τις κτηνοτροφικές τους μονάδες εφιστώντας τους παράλληλα την προσοχή ακόμη και για τη μετακίνηση των κτηνοτρόφων από τη μια μονάδα στην άλλη. 

Το πρώτο κρούσμα ευλογιάς των προβάτων εντοπίστηκε πριν από περίπου δύο μήνες σε ένα κοπάδι στον Βόρειο Έβρο, θέτοντας σε καραντίνα την περιοχή και εντείνοντας τον φόβο και την αγωνία των κτηνοτρόφων. Μέσα σε σύντομο χρονικό διάστημα η νόσος, που προέρχεται κυρίως από τις γειτονικές χώρες της Τουρκίας και της Βουλγαρίας, επεκτάθηκε τάχιστα οδηγώντας στη μαζική θανάτωση χιλιάδες αιγοπρόβατα της περιοχής.

Ήδη η ανησυχία των κτηνοτρόφων της Ξάνθης είναι μεγάλη, καθώς πρόκειται για μια νόσο που οδηγεί στη γενοκτονία και τον αποδεκατισμό των κοπαδιών. 
thrakitoday.com