Κατά του υποβιβασμού των Τελωνείων Δράμας, Κομοτηνής, Ξάνθης και Ν Ορεστιάδας από Α' σε Β'τάξη το Περιφερειακό Συμβούλιο ΑΜΘ

Κατά του υποβιβασμού των Τελωνείων Δράμας, Κομοτηνής, Ξάνθης και Ν Ορεστιάδας από Α' σε Β'τάξη το Περιφερειακό Συμβούλιο ΑΜΘ

HUHIU8Y989

Ομόφωνα δεκτή έκανε το Περιφερειακό Συμβούλιο ΑΜΘ την εισήγηση του Αντιπεριφερειάρχη Ξάνθης κ. Κωνσταντίνου Ζαγναφέρη κατά του υποβιβασμού των Τελωνείων Δράμας, Κομοτηνής, Ξάνθης και Ν Ορεστιάδας από Α' σε Β'τάξη.

Ο κ. Ζαγναφέρηςτόνισε πως η υποβάθμιση των Τελωνείων θα επιφέρει διακοπή κάποιων εργασιών τους την στιγμή μάλιστα που τα παραπάνω παρουσιάζουν μεγάλη δραστηριότητα από τα Τελωνεία υπό υποβάθμιση, ενώ παράλληλα εξυπηρετούν πολλές εξαγωγικές εταιρείες της Περιφέρειας στις οποίες απασχολούνται εκατοντάδες εργαζόμενοι, σε μια περιοχή μάλιστα που έχει πληγεί από την ανεργία όσο καμιά άλλη.

Τονίζεται δε ότι τα παραπάνω Τελωνεία λόγω της εγγύτητας   με γειτονικές χώρες, διαχειρίζονται μεγάλο φόρτο εισαγωγών από αυτές, με αποτέλεσμα τις αυξημένες ανάγκες σε ελέγχους, ζήτημα που αφορά όχι μόνο τα φορολογικά έσοδα αλλά και την υγεία των πολιτών.

Η επικείμενη υποβάθμιση άλλωστε θα φέρει πιθανή μείωση προσωπικού με αποτέλεσμα η υπηρεσία να αδυνατεί να προβεί σε όλους τους απαραίτητους ελέγχους. Έλεγχοι που είναι απαραίτητοι για την διαδικασία των εισαγωγών, σε μια περιοχή που συνορεύει με δύο χώρες.

Με δεδομένο ότι η υποβάθμιση των Τελωνείων θα οδηγήσει σε υπολειτουργία και την αδυναμία εξυπηρέτησης των συναλλασσομένων και της τοπικής κοινωνίας, το Περιφερειακό Συμβούλιο δέχτηκε την εισήγηση του κ. Ζαγναφέρη πως δεν είναι αποδεκτό σε μια περίοδο που συζητάμε για την ανταγωνιστικότητα της χώρας μας αλλά και της ακριτικής Περιφέρειας μας, να υποβαθμίζονται υπηρεσίες που όχι μόνο δεν βοηθούν στην κατεύθυνση αυτή, αλλά παράλληλα προσθέτουν βάρη στην εξαγωγική διαδικασία.

Για αυτό θεωρούν καίριας σημασίας ότι από την παραπάνω αναδιάρθρωση ευνοούνται οι επιχειρήσεις του Κέντρου σε βάρος των ακριτικών επιχειρήσεων, οι οποίες θα αντιμετωπίσουν αυξημένα κόστη και χρόνο στις εξαγωγές τους, πιστεύοντας πως υπηρεσίες ύψιστης σημασίας για την εύρυθμη λειτουργία της αγοράς, πρέπει όχι να συρρικνωθούν αλλά να ενισχυθούν.