137 χιλιάδες ευρώ στη ΔΙΑΑΜΑΘ από Δήμο Κομοτηνής το 2015, για χρήση μηχανολογικού εξοπλισμού

137 χιλιάδες ευρώ στη ΔΙΑΑΜΑΘ από Δήμο Κομοτηνής το 2015, για χρήση μηχανολογικού εξοπλισμού

9087979790

Την έγκρισή του για τη σύναψη προγραμματικής σύμβασης με την ΔΙΑΑΜΑΘ Α.Α.Ε., για την υλοποίηση του έργου: «Λειτουργική αναβάθμιση συστήματος συλλογικής εναλλακτικής διαχείρισης συσκευασιών ή και άλλων προϊόντων και βελτίωση μεθοδολογίας διαχείρισης του» έδωσε την Τρίτη 27 Αυγούστου το Δημοτικό Συμβούλιο Κομοτηνής, με το Δήμο Κομοτηνής να καταβάλλει την επόμενη χρονιά 137.000 ευρώ στη ΔΙΑΑΜΑΘ.

Αυτό αφορά το Διοικητικό κόστος περίπου 33 χιλιάδων ευρώ, ενώ τα υπόλοιπα αφορούν τη μίσθωση του εξοπλισμού.

Μέσα από αυτή τη σύμβαση προχωρά η υλοποίηση του σχεδιασμού για το ολοκληρωμένο σχέδιο διαχείρισης της ΑΜΘ, ώστε να αποφευχθεί η κατακύρωση προστίμων που έχουν επιβληθεί από την ΕΕ λόγω μη συμμόρφωσης της χώρας με τον σχεδιασμό για τη διαχείριση απορριμμάτων, ενώ παράλληλα θα δοθεί από τη ΔΙΑΑΜΑΘ υλικοτεχνικός εξοπλισμός που περιλαμβάνει εξοπλισμό για το ΣΜΑ αλλά και δύο απορριμματοφόρα ανακύκλωσης.

Όπως τόνισε ο κ. Πετρίδης η νέα αυτή σύμβαση προχωρά στην γενικότερη διαχείριση όλης της Περιφέρειας, η οποία πρέπει να προχωρήσει, με τη ΔΙΑΑΜΑΘ να έχει να αντιμετωπίσει τόσο την έλλειψη πόρων, όσο και θέματα με την πληρωμή του ΦΠΑ υλικού που αποκτήθηκε μέσω Ευρωπαϊκών προγραμμάτων.

Η ΔΙΑΑΜΑΘ, σημείωσε, είχε προχωρήσει μαζί με την περιφέρεια μέσω του ΕΣΠΑ  στην προμήθεια κάποιων συστημάτων για την διαχείριση των απορριμμάτων καθώς και απορριμματοφόρων σε επίπεδο περιφέρειας, επιμερισμένη κατά Δήμους. Δυστυχώς ενώ σε άλλες περιπτώσεις, όπως τα έργα, ο ΦΠΑ είναι επιλέξιμος σε ότι αφορά τη χρηματοδότηση από το ΕΣΠΑ, ο εξοπλισμός αυτός δεν είναι επιλέξιμος με βάση την κείμενηνομοθεσία, ενώ έχει γίνει προσπάθεια να προσαρμοστεί η νομοθεσία σε ότι αφορά τα μηχανήματα και τον εξοπλισμό σε αυτό που ισχύει για τα έργα.

Εάν δεν πληρωθεί ο ΦΠΑ δεν εκταμιεύονται και τα χρήματα από το ΕΣΠΑ για την αποπληρωμή των οχημάτων, γι’αυτό η γενική συνέλευση τηςΔΙΑΑΜΑΘ πριν από μερικές μέρες αποφάσισε τη σύναψη δανείου προκειμένου να πληρωθεί ο ΦΠΑ και να μπορέσουν οι δήμοι να πάρουν αυτά τα απορριμματοφόρα.

Ο κ. Πετρίδης σημείωσε ότι για τον δήμο Κομοτηνής, ένα απορριμματοφόρο το οποίο κοστίζει 100-120.000 καινούριο θα το πάρει επιβαρυνόμενος αναλογικά όπως και οι άλλοι δήμοι το κόστος αποπληρωμής του δανείου μόνο για το ΦΠΑ όχι για το σύνολο του οχήματος, οπότε πάλι είναι κερδισμένος ο δήμος, παρόλο που θα είναι απολύτως κερδισμένος, εάν τελικά αλλάξει η νομοθεσία και είναι επιλέξιμος και ο ΦΠΑ.   

Facebook Page

Διαφημιση

Διαφημιση