Ένα βήμα πριν το τέλος η ΕΑΣ Ροδόπης. Ένταση στη συνέλευση με αιχμές και αλληλοκατηγορίες

Ένα βήμα πριν το τέλος η ΕΑΣ Ροδόπης. Ένταση στη συνέλευση με αιχμές και αλληλοκατηγορίες

65665656565

Ένα βήμα πριν από το τέλος βρίσκεται πλέον η πάλε ποτέ κραταιά Ένωση Αγροτικών Συνεταιρισμών Ροδόπης, αφού η ΕΑΣ, που πριν από 20 χρόνια απασχολούσε 200 άτομα και ήταν κερδοφόρα, τώρα βρίσκεται στο χείλος του γκρεμού, βουτηγμένη στα χρέη και στις οφειλές προς τους εργαζόμενούς και με την διοίκηση να δηλώνει αδυναμία να την σώσει από την εκκαθάριση.

Ακόμα ένα καρφί στο φέρετρο της ΕΑΣ μπήκε το πρωί της Πέμπτης 4 Σεπτεμβρίου, όταν η Γενική Συνέλευση της Ένωσης που συνεδρίασε στην αίθουσα του Επαγγελματικού και Βιοτεχνικού Επιμελητηρίου αποφάσισε την ενοικίαση των περιουσιακών στοιχείων της σε ιδιώτες.

Στη Συνέλευση συμμετείχαν 78 από τους 107 αντιπροσώπους εκ των οποίων 20 αποχώρησαν πριν την ψηφοφορία, με το τελικό αποτέλεσμα να είναι 47 υπέρ των αποφάσεων του ΔΣ της Ένωσης για την ενοικίαση των περιουσιακών στοιχείων και 11 κατά.

Ένταση για την κλειστή συνέλευση

Όμως η συνεδρίαση κάθε άλλο παρά τυπική ήταν, αφού από το ξεκίνημα επικράτησε ένταση στην αίθουσα, όταν ο κ. Κώστας Κούκος, ο οποίος είχε αναλάβει τη διαχείριση της Συνέλευση παρά το γεγονός ότι αυτή είχε συγκληθεί τουλάχιστον ως προς τους τύπους από τον πρώην πρόεδρο κ. Νίκο Σκοπιανό, ζήτησε από όλους τους μη αντιπροσώπους να εξέλθουν από την αίθουσα, ώστε η συνέλευση να διεξαχθεί κεκλεισμένων των θυρών.

Αυτό προκάλεσε τη μήνι τόσο παρόντων που είχαν καταθέσει προτάσεις για τα ακίνητα της ΕΑΣ οι οποίες είχαν απορριφθεί, όπως ο κ. Κώστας Μιχελής, ο οποίος ζητούσε αν παρέμβει στη συνέλευση, για να εισπράξει την άρνηση του κ. Κούκου, ο οποίος μάλιστα απείλησε να καλέσει την αστυνομία, δυνάμεις της οποίας είχαν αναπτυχθεί από νωρίς στην περιοχή γύρω από το ΕΒΕΡ, για να τον βγάλει έξω.

Η πικρία των εργαζομένων

Τελικά ο κ. Μιχελής αποχώρησε μαινόμενος, για να ακολουθήσει νέα όμως εστία έντασης, αυτή τη φορά από τους εργαζόμενους της ΕΑΣ οι οποίοι βρίσκονται εδώ και μήνες σε επίσχεση, διεκδικώντας δεδουλευμένα που σε κάποιες περιπτώσεις φτάνουν τις 30.000 ευρώ, στους οποίους επίσης ζητήθηκε να αποχωρήσουν, παρόλο που επιτράπηκε στο ΔΣ του συλλόγου εργαζομένων να παραμείνει στην αίθουσα.

Αυτό προκάλεσε την αντίδραση ορισμένων εξ αυτών, η οποία έφτασε σε κρεσέντο όταν αντιπρόσωπος από την Παραδημή τους κατηγόρησε ότι αυτοί ευθύνονται για το που οδηγήθηκε η ΕΑΣ Ροδόπης.

Μάλιστα κάποιοι εξ αυτών ζήτησαν από τον κ. Κούκο να τους υπερασπιστεί, τουλάχιστον σεβόμενος τα χρόνια εργασίας που έδωσαν στην ΕΑΣ, χωρίς όμως να λάβουν κάποια απάντηση.

Αδιέξοδο προβάλλει η διοίκηση

Τελικά η συνέλευση, μετά από ώρες συζήτησης που πολλές φορές γινόταν σε υψηλούς τόνους και ακούγονταν σε όλους τους περαστικούς έξω από το Επιμελητήριο, αρκετοί από τους αντιπροσώπους δέχτηκαν την αιτιολογία που προέβαλε η διοίκηση ότι δεν υπήρχε άλλη λύση, και ψήφισαν την ενοικίαση των ακινήτων.

Μάλιστα ο κ. Κούκος προέβαλε αυτή τη λύση ως το μοναδικό τρόπο να μην κατασπαταληθεί η περιουσία της ΕΑΣ, ώστε στο μέλλον όποιος συνεταιρισμός δραστηριοποιηθεί να μπορέσει να τα αξιοποιήσει, προδιαθέτοντας έτσι την απόφαση για εκκαθάριση που θα κληθεί να πάρει επόμενη γενική συνέλευση.

Πάντως ο κ. Κούκος δεν παρέλειψε να επιτεθεί σε όλους όσους εμπλέκονται στο θέμα, κατηγορώντας τους αγρότες ότι δεν θέλουν να δουλέψουν για το συνεταιρισμό, την ώρα που στη διοίκηση υπήρχε κατά τον ίδιο μόνο πόλεμος από τους εργαζόμενους.

Να σημειώσουμε πως η απόφαση για την εκκαθάριση θα πρέπει να ληφθεί μέχρι τις 30 Σεπτεμβρίου, όταν και ο νόμος, ο οποίος βρίσκεται σε ισχύ εδώ και 3 χρόνια,  ορίζει ότι όποιες ενώσεις, όπως η ΕΑΣ Ροδόπης, δεν μετασχηματίστηκαν σε Αγροτικούς Συνεταιρισμούς, θα πρέπει να οδηγηθούν σε εκκαθάριση.

1 εκ. ευρώ οι οφειλές προς τους εργαζόμενους

Από την πλευρά τους οι εργαζόμενοι της ΕΑΣ, μέσω του προέδρου του συλλόγου κ. Γιάννη Κατσαρού, εξέφρασαν την άποψη πως έστω και την ύστατη στιγμή υπάρχει τρόπος, πριν την εκκαθάριση και πριν την ενοικίαση των ακινήτων, τα βιομηχανικά ακίνητα να παραμείνουν στους αγρότες όπως έχουν σε έναν νέο συνεταιρισμό.

Το ίδιο δε προτάθηκε και από κάποιους αντιπροσώπους της συνέλευσης, όμως η Γενική Συνέλευση επέμεινε ότι ως θέμα θα έχει μόνο την ενοικίαση των ακινήτων.

Προειδοποίησε δε τους αντιπροσώπους να σκεφτούν πολύ καλά πριν την ώρα της ψηφοφορίας,«γιατί όταν θα πάμε στα χωριά μας και θα μας κοιτάνε οι αγρότες και θα μας λένε τι έγινε με τα βιομηχανικά ακίνητα της Ένωσης να μπορούμε να τους πούμε ότι δεν τα νοικιάσαμε, δεν τα δώσαμε σε κάποια συμφέροντα άλλα, απλά τα κρατήσαμε  να τα επαναλειτουργήσουμε και να προσπαθήσουμε μόνοι μας πάλι να ξανά στηριχθούμε στα πόδια μας»

Όμως με την ενοικίαση και την εκκαθάριση να φαίνονται μονόδρομος, το μόνο που μπορούν να περιμένουν από την εκκαθάριση είναι χρήματα για να καλυφθεί το σχεδόν 1 εκ. ευρώ των οφειλομένων προς αυτούς, είτε από το ενοίκιο του εκκοκκιστηρίου, του τυροκομείου και των άλλων εγκαταστάσεων τα οποία όμως θεωρούν πως δεν θα μπορέσουν να καλύψουν τις απαιτήσεις.

Να σημειώσουμε πως πέρα από το 1 εκ. ευρώ των δεδουλευμένων υπάρχουν και οφειλές στα ασφαλιστικά ταμεία στην εφορία και προς τρίτους.

Τόνισε παρόλα αυτά πως μέλημα των εργαζομένων δεν είναι απλά να διεκδικήσουν τα δεδουλευμένα, αλλά να παραμείνουν οι θέσεις εργασίας και να παραμείνει και το συνεταιριστικό κομμάτι στον τόπο, για αυτό και φαίνεται να προσανατολίζονται στην προσπάθεια να κηρυχτεί άκυρη η συνέλευση και κατ’ επέκταση η απόφασή της.

Κωνσταντίνος Μαρκενδούδης

Facebook Page

Διαφημιση

Διαφημιση