ΒΕΡΓΙΝΑ: ΑΝΗΣΥΧΗΤΙΚΑ ΤΑ ΝΕΑ ΔΕΔΟΜΕΝΑ ΣΤΗΝ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΑΓΟΡΑ ΜΠΙΡΑΣ

ΒΕΡΓΙΝΑ: ΑΝΗΣΥΧΗΤΙΚΑ ΤΑ ΝΕΑ ΔΕΔΟΜΕΝΑ ΣΤΗΝ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΑΓΟΡΑ ΜΠΙΡΑΣ

3243434324324324324Στις πρόσφατες εξελίξεις στην αγορά Μπύρας στην Ελλάδα, καθώς και σε σχετική απόφαση της Ελληνικής Επιτροπής Ανταγωνισμού, αναφέρεται ανακοίνωση Τύπου της Ζυθοποιίας Μακεδονίας Θράκης ΑΕ (Μπύρα Βεργίνα), η οποία εδρεύει στην Βιομηχανική Περιοχή της Κομοτηνής. Το κείμενο της ανακοίνωσης που εκδόθηκε χθες 27 Μαρτίου, έχει ως εξής:  

«Η Επιτροπή Ανταγωνισμού πρόσφατα ενέκρινε τη συγχώνευση της Μύθος Ζυθοποιία Α.Ε. (θυγατρική της Carlsberg) και της Ολυμπιακής Ζυθοποιίας Α.Ε. ("FIX").

Η εξέλιξη αυτή σημαίνει ότι τουλάχιστον το 85% της αγοράς μπίρας στην Ελλάδα ελέγχεται πλέον από δύο πολεθνικούς κολοσσούς του κλάδου, την Carlsberg και την Heineken (στην οποία ανήκουν η Αθηναϊκή Ζυθοποιία καθώς και τα σήματα "ΑΛΦΑ", "Amstel", κ.α.), οι οποίοι ουσιαστικά αποκτούν τον κυρίαρχο έλεγχο της αγοράς, δυσχεραίνοντας περαιτέρω τις συνθήκες ανταγωνισμού για ζυθοποιίες ελληνικής ιδιοκτησίας, καθώς και τις προοπτικές άλλων εταιριών που σκοπεύουν να δραστηριοποιηθούν στη χώρα.

Καθώς η απόφαση της Επιτροπής Ανταγωνισμού δεν θέτει κανέναν απολύτως περιορισμό στη συγχώνευση των δύο ζυθοποιίων, αυτή δημιουργεί ανησυχητικά νέα δεδομένα για την ελληνική οικονομία και τους Έλληνες καταναλωτές.

Αντί να λαμβάνει αποφάσεις που έχουν ως μοναδικό στόχο τη διασφάλιση μιας ανοικτής και ανταγωνιστικής αγοράς μπίρας στην Ελλάδα - η οποία θα μπορούσε να εξελιχθεί σε πόλο έλξης νέων επενδύσεων και θέσεων εργασίας - η Επιτροπή Ανταγωνισμού ενέκρινε μία συγχώνευση η οποία μειώνει τις επιλογές και αυξάνει τις προοπτικές διατήρησης των υψηλών τιμών για τον Έλληνα καταναλωτή.

Μέχρι στιγμής η Επιτροπή Ανταγωνισμού δεν έχει εκδώσει την απόφασή της για τυχόν κατάχρηση δεσπόζουσας θέσης από την Αθηναϊκή Ζυθοποιία Α.Ε. Σε κάθε περίπτωση όμως, η απόφαση της Επιτροπής Ανταγωνισμού να μην θεωρήσει υπεύθυνη την μητρική Heineken N.V. για τις πράξεις της θυγατρικής Αθηναϊκής Ζυθοποιίας Α.Ε. στην Ελλάδα, της έχει στερήσει τη δυνατότητα επιβολής ουσιαστικών ποινών που θα μπορούσαν να λειτουργήσουν αποτρεπτικά προς την συνέχιση αντι-ανταγωνιστικών πρακτικών στην ελληνική αγορά μπίρας στο μέλλον.

Η Ζυθοποιία Μακεδονίας Θράκης Α.Ε. είναι μια εταιρία αμιγώς ελληνικών συμφερόντων».

Πηγή: http://www.prnewswire.com/news-releases/competition-concerns-in-the-greek-beer-market-497777491.html