Η ειλικρίνεια στην ενημέρωση είναι το μεγαλύτερο θύμα της κρίσης

Η ειλικρίνεια στην ενημέρωση είναι το μεγαλύτερο θύμα της κρίσης

20152702 vimatizontas

Οι προηγούμενοι κατήγαγαν συνεχώς νίκες και όλο και περισσότερο δύσκολα γινόταν τα πράγματα. Όλο και βλέπαμε φως στο τούνελ και όλο νέα μέτρα λάμβαναν. Οι τωρινοί, με περισσή ευκολία μας λένε τα είδη. Αλλάζουν ονόματα, αλλάζουν το περιτύλιγμα, αλλά δεν διαφέρουν και πολλοί από τους προηγούμενους. Ναι, διαφέρουν στην πρόθεση να κάνουν τους πλούσιους να πληρώσουν, αλλά ακόμη είμαστε στα λόγια.

Και στο μέσον, οι δημοσιογράφοι, τα ΜΜΕ, οι εφημερίδες, το ιντερνέτ… Αυτοί που πρέπει να μεταφέρουν τα γεγονότα στον κόσμο, να εκτιμήσουν, να σχολιάσουν, να δώσουν στον κόσμο να καταλάβει τι γίνεται, που πάμε. Αμ δε… Στην αρχή ήταν με την τρόικα, μετά στράφηκαν εναντίον της, καλά τα έκανε ο Σαμαράς και τώρα, καλά τα κάνει και ο ΣΥΡΙΖΑ. Τέρατα ακούγονται και όμως περνάνε στο ντούκου, σαν να μη συμβαίνει τίποτα…

Όπως χαρακτηριστικά σημειώνει στο protagon.grο Ανδρέας Ζαμπούκας, «αυτή τη στιγμή, ο δημόσιος λόγος στην Ελλάδα παραπαίει μεταξύ θεατρικότητας και σουρεαλισμού. Όλοι έχουν επωμιστεί έναν ρόλο και μιλούν μέσα από το δικό τους σενάριο. Δεν υπάρχει πολιτική βάση. Μόνο πρόζα. Οι δημοσιογράφοι βγάζουν το ψωμί τους και πριν πέσουν για ύπνο, σκέφτονται σε πόσες ηλίθιες  επαναλήψεις συμμετείχαν κατά τη διάρκεια της ημέρας. Οι «ειδικοί» αναλύουν για την ευχαρίστηση της ρητορείας ή την προσωπική τους προβολή και οι πολιτικοί λένε το ένα ψέμα μετά το άλλο. Και ο «λαός» ανταλλάσσει ρητορικά «καπνογόνα» σε απέναντι, πάντα, κερκίδες…»

Και να συμπληρώσουμε ότι και ο πολιτικός κόσμος, αετό πετάει… Βαφτίζοντας το κρέας ψάρι οι μεν, ξεχνώντας τις εγκληματικές παραλείψεις τους οι δε. Μνημόνια έσκιζαν, για πόλεμο ανεξαρτησίας ετοιμάζονταν, τους ξένους τους κακούς θα τους συνέτριβαν, τόσο οι μεν όσο και οι δε, και τελικά, να δείτε που χέρι-χέρι θα ψηφίσουν την παράταση και αργότερα το νέο μνημόνιο.

Τουλάχιστον, βρέθηκαν να συμφωνούν σε κάτι. Διαφωνώντας για τα μάτια του κόσμου, αλλά να το δείτε ότι θα τα ψηφίσουν μαζί…

Όμως, έρχονται δύσκολοι μήνες. Λεφτά δεν έχουμε, συμφωνία δεν έχουμε, η αξιοπιστία μας τέλειωσε.. Μόνο με αληθινή αξιοπρέπεια στην επικοινωνία θα ξεπεραστούν τα εμπόδια. Και αυτό είναι καθήκον και των πολιτικών και των δημοσιογράφων, αλλά και των ιδιοκτητών των ΜΜΕ και του Τύπου, αυτών δηλαδή που στην πραγματικότητα κινούν τα νήματα της ενημέρωσης.

Και η ειλικρίνεια στην ενημέρωση είναι το μεγαλύτερο θύμα της κρίσης. Από τον Παπανδρέου του Καστελόριζου, στον Σαμαρά των Ζάππειων, στον Τσίπρα που θα έπαιζε τους ζουρνάδες και θα χόρευαν οι δανειστές και που η Μέρκελ θα δεχόταν σίγουρα το ελληνικό σχέδιο. Μόνο που σχέδιο δεν υπήρχε, παρά μόνο η πρεμούρα να γίνουν εκλογές και να πάει στην εξουσία ο ΣΥΡΙΖΑ για να εφαρμόσει τα μνημόνια από …αριστερά.

Άραγε, θα καταφέρουν πολιτικοί και δημοσιογράφοι να μιλήσουν με ειλικρίνεια για το που βρίσκεται η χώρα, που θέλουμε να την πάμε και πως θα γίνει αυτό; Θα έχουν όλοι μια ευκαιρία, όταν η παράταση του μνημονίου θα έρθει στην βουλή. Εκεί θα πρέπει όλοι να είναι για μια φορά ειλικρινείς. Να μη πουν αυτά που θα ήθελε να ακούσει ο λαός, το κομματικό τους ακροατήριο. Να πουν αυτά που πρέπει να ακούσει ο λαός. 

Άλλωστε, εδώ που φτάσαμε, η αλήθεια δεν μπορεί να κρυφτεί άλλο. Να δούμε αν θα την αφήσουν να φανεί ή η ειλικρίνεια στην ενημέρωση θα συνεχίσει να είναι το μεγαλύτερο θύμα της κρίσης.