Πότε θα κυβερνήσει η κυβέρνηση και πότε θα πάψουν οι διαλογικές συζητήσεις;

20150403 vimatizontas

Η ΔΕΗ είναι μια δημόσια επιχείρηση εισηγμένη στο χρηματιστήριο, την διοίκηση της οποίας διορίζει η κυβέρνηση. Ουσιαστικά στην ΔΕΗ, τα κουμάντα τα κάνει η κυβέρνηση. Η σημερινή διοίκηση διορίστηκε από την προηγούμενη κυβέρνηση και τώρα, μετά από συλλογικές διαπραγματεύσεις, έδωσε αυξήσεις στους εργαζόμενους και παράλληλα τους παρακρατεί μικροποσά για να σωθεί η ΓΕΝΟΠ του Φωτόπουλου, από τα δάνεια που είχε πάρει.

Ο Φωτόπουλος, είναι από τους πασόκους μεγαλοσυνδικαλιστές που έχουν, με τον ένα ή τον άλλο τρόπο, προσχωρήσει στον ΣΥΡΙΖΑ και προφανώς δούλεψαν και εκλογικά για τη νίκη του.

Μετά από όλα αυτά, η κυβέρνηση θέλει να πιστέψουμε ότι δεν παρενέβη στις διαπραγματεύσεις και ότι η διοίκηση της ΔΕΗ με 2 δις ανείσπρακτα και έχοντας ταράξει τον κόσμο στις αυξήσεις, έδωσε αυξήσεις, τις οποίες και να μην τις έδινε, κανείς εργαζόμενος δεν θα παραπονιόταν αφού κανείς στο δημόσιο δεν παίρνει αυξήσεις, ενώ στον ιδιωτικό τομέα είχαμε σε πέντε χρόνια ένα εκατ. απολύσεις και έχουμε εκατοντάδες χιλιάδες που εργάζονται και δεν πληρώνονται, ενώ γενικά οι μισθοί πήραν την κατηφόρα.

Η …Αριστερά, μπορεί να ήρθε πρώτη φορά στην κυβέρνηση, αλλά τα παιχνίδια εξουσίας είναι πάντα ίδια, παίζονται πάντα με τον ίδιο τρόπο και πάντα με τον ίδιο τρόπο δίνονται δικαιολογίες. Μάλιστα την ίδια ώρα επανήλθε στο προσκήνιο, για να μας γλυκάνουν το χάπι των αυξήσεων, ότι στην κυβέρνηση σκέφτονται, όπως το έκαναν και πριν μέρες, πώς να μειώσουν το κόστος του ρεύματος που πληρώνει ο κόσμος. Πάντως όχι δίνοντας αυξήσεις…  Και για να πούμε την αλήθεια, ο μόνος τρόπος είναι να στραφεί το μεγαλύτερος μέρος της παραγωγής στον φθηνό λιγνίτη, επιβαρύνοντας όμως το περιβάλλον. Ο δε υπουργός της Παραγωγικής Ανασυγκρότησης, ας εξηγήσει πως θα ανασυγκροτήσει παραγωγικά την ΔΕΗ δίνοντας αυξήσεις και τι θα κάνει σε άλλες ΔΕΚΟ της αρμοδιότητας του όταν και εκεί οι συνδικαλιστές θα ζητήσουν αυξήσεις. Προφανώς, ότι θα κάνει και ο συνάδελφος του για να επαναπροσλάβει απολυμένους της ΕΡΤ, αυξάνοντας το αντίστοιχο τέλος που πληρώνει ο κόσμος. Αμ τέτοια πολιτική την κάνει ο οποιοσδήποτε και δεν χρειάζεται να ψάχνουμε για τους ευφυείς και καλούς πολιτικούς. Αλλά τέτοιο δούλεμα, δεν είναι εύκολο να γίνει… Εδώ είναι που χρειάζονται ικανότητες. Δυστυχώς, έχουμε μια κυβέρνηση και ένα κόμμα εξουσίας άκρως κρατιστές και με την ιδεοληψία, ότι πουν οι υπουργοί μπορεί να γίνει από το κράτος, χωρίς να υπολογίζουν το κόστος ή τις διαδικασίες.

Για παράδειγμα, βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ έλεγε προχθές ότι μπορεί να αυξηθεί ο φόρος στα τσιγάρα και στα ποτά. Δηλαδή, να αυξηθούν οι άμεσοι φόροι και όχι να κοιτάξει η κυβέρνηση να τα πάρει από τους αυτούς που έχουν εισοδήματα αλλά δεν πληρώνουν. Ένας Αριστερός, να είναι υπέρ της έμμεσης φορολογίας, η οποία τσακίζει τα λαϊκά στρώματα. Μα πόσο αριστερός μπορεί να είναι κανείς… Και μάλιστα να μιλά για αυξήσεις, όταν δεν του πέφτει λόγος, από την στιγμή που το θέμα το χειρίζεται ο αρμόδιος υπουργός.

Άλλος υπουργός, λέει πως δεν τρέχει και τίποτα αν δεν μπορούμε να πληρώσουμε την δόση του ΔΝΤ, θα ζητήσουμε παράταση… Και αυτά τα ακούν οι πρεσβείες και τα μεταφέρουν στις κυβερνήσεις τους. Και προφανώς, έχουν φρίξει οι εταίροι μας, ακούγοντας για αυξήσεις σε ήδη υψηλόμισθους, για επαναπροσλήψεις στο δημόσιο, για μη πληρωμές υποχρεώσεων, όταν ακούν την κάθε ιδεοληψία του κάθε …αριστερού.  Και να έχεις και άλλο βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ που να επιχειρηματολογεί για την έξοδο της Ελλάδας από το ευρώ. Την ώρα που η χώρα δίνει μάχη για το ευρώ και αψηφώντας ότι μια έξοδος σήμερα από το ευρώ, θα μας στείλει πενήντα χρόνια πίσω. Αυτό, μπορούσε να ήταν επιχείρημα στις διαπραγματεύσεις πριν πέντε χρόνια, σήμερα όμως είναι αυτοκτονία.

Κάπου τα έχουν χαμένα στο ΣΥΡΙΖΑ, μόνοι τους παγιδεύονται σε ιδεοληψίες ανούσιες αντί να κυβερνήσουν. Γιατί για να κυβερνήσουν τους εξέλεξε ο λαός και όχι για διαλογικές συζητήσεις.