Βατοπέδι-Βιστωνίδα: «Αν έτσι απονέμεται η δικαιοσύνη, να πάμε να κρεμαστούμε όλοι»

Βατοπέδι-Βιστωνίδα: «Αν έτσι απονέμεται η δικαιοσύνη, να πάμε να κρεμαστούμε όλοι»

20150303 vimatizontas

Για τις 23 Μαρτίου διακόπηκε η δίκη για το Βατοπέδι και το σκάνδαλο της Βιστωνίδας που ξεκίνησε την Δευτέρα, προκειμένου να οριστεί άλλη δικαστική αίθουσα, ώστε να μπορεί να φιλοξενήσει τα 13 πρόσωπα που κάθονται στο εδώλιο - έχει αποβιώσει μία εκ των κατηγορουμένων - και τους συνηγόρους τους. Λες και δεν ήξεραν από την αρχή πόσοι είναι οι κατηγορούμενοι…

Αλλά, ας είναι… ήταν λοιπόν πριν από δέκα περίπου χρόνια όταν μαθαίναμε ότι το μετόχι του Αγίου Νικολάου στο Ππόρτο Λάγος, το οποίο ανήκει στην Αγιορείτικη μονή του Βατοπεδίου, θα μπορούσε να μεγεθυνθεί κατέχοντας 27 χιλιάδες στρέμματα, την Λίμνη Βιστωνίδα και παραλίμνιες εκτάσεις. Οι αγρότες άρχισαν να ανησυχούν για τα χωράφια τους, οι Βατοπεδινοί καθησύχαζαν ότι δεν θα τους τα πάρουν, ο μοναχός Αρσένιος που είχε και τον πρώτο λόγο έλεγε ότι μέχρι και Βυζαντινο χωριό θα μπορούσε να κάνει το Βατοπέδι στην περιοχή, ενώ την ίδια ώρα φούντωναν οι αντιδράσεις, κυρίως στην Ξάνθη.

Στην δίκη όπου εκδικάστηκε η αγωγή της μονής κατά του δημοσίου, σύμφωνα νε το ρεπορτάζ της εποχής, το χρυσόβουλο Βυζαντινού αυτοκράτορα, ο πιο ισχυρός τίτλος ιδιοκτησίας, φάνηκε πως ήταν χρυσόβουλο Σέρβου Βοεβόδα που είχε ασκήσει κυριαρχία στην περιοχή για μερικά χρόνια. Τα δημόσιο έδειξε να κερδίζει την δίκη, αλλά οι μήνες περνούσαν και η απόφαση δεν έβγαινε…

Σήμερα, το ελληνικό Δημόσιο, σύμφωνα με τους συνηγόρους του, διεκδικεί ποσό 234 εκατ. ευρώ. Όπως ανέφεραν, το παραπάνω ποσό αφορά τις πραγματικές αξίες των συνολικά 76 ακινήτων που έδωσε το Δημόσιο για να παραλάβει τη λίμνη Βιστωνίδα, ενώ στο κατηγορητήριο η αξία, με βάση τις τιμές των συμβολαίων, προσδιορίζεται στα 69,4 εκατ. ευρώ.

Να σημειωθεί ότι τον Οκτώβριο του 2009, στο τριμελές Εφετείο Κομοτηνής, διεξαγόταν η επαναληπτική δίκη η οποία αφορούσε τη Μονή Βατοπαιδίου και την πρόεδρο Εφετών κυρία Μαρία Ψάλτη. Η δικαστής κατηγορείτο για παράβαση καθήκοντος για τη μη έκδοση αποφάσεως του Πρωτοδικείου Ροδόπης, όπου εκδικαζόταν η αγωγή της Μονής Βατοπαιδίου κατά του Ελληνικού Δημοσίου και οι μοναχοί του Αγίου Όρους που κατηγορούντο για ηθική αυτουργία στο παραπάνω αδίκημα.

«Είναι το μεγαλύτερο σκάνδαλο της μεταπολεμικής περιόδου, δέκα φορές μεγαλύτερο σε οικονομικό μέγεθος από το σκάνδαλο Κοσκωτά, που πλήγωσε την ελληνική κοινωνία, είχαν εμπλοκή μοναχοί κι ενέπλεξαν υπαλλήλους, δικαστή, υπαλλήλους του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους». Έτσι χαρακτήρισε στην αγόρευσή του την υπόθεση του Βατοπαιδίου ο εισαγγελέας της έδρας Β. Φλωρίδης, στο Τριμελές Εφετείο Κομοτηνής, σύμφωνα με ρεπορτάζ της εφημερίδας Το Βήμα..

Στο ρεπορτάζ τονιζόταν ότι ο εισαγγελέας «καταλόγισε δόλο στην κ. Ψάλτη, η οποία εξαφάνισε την απόφαση που έδινε την κυριότητα της λίμνης Βιστωνίδας στο Δημόσιο, και ζήτησε να κηρυχθεί ένοχη κατά το κατηγορητήριο, όπως και οι μοναχοί κ. Εφραίμ και Αρσένιος. Ο εισαγγελέας χαρακτήρισε ως κατάπτυστες τις δύο γνωμοδοτήσεις του 2002 που υποστήριζαν ότι το Δημόσιο δεν είχε κυριότητα στη Βιστωνίδα και κατηγόρησε ευθέως για μεθόδευση τη Μ. Ψάλτη».

Απευθυνόμενος προς το δικαστήριο ο κ. Φλωρίδης είπε πως είναι κατανοητό το ότι είναι δύσκολο να δικαστούν δικαστές, σημείωσε όμως πως «ο κόσμος που είναι εκεί έξω, περιμένει δικαιοσύνη. Η υπόθεση δεν είναι μόνο ποινική, αφορά ολόκληρη τη Δικαιοσύνη. Αν έτσι απονέμεται η δικαιοσύνη, να πάμε να κρεμαστούμε όλοι».

«Το κεντρικό πρόσωπο αυτού του σκανδάλου είναι η κυρία δικαστής, αν δεν υπήρχε αυτή η κυρία δεν θα υπήρχε σκάνδαλο Βατοπεδίου, το δημόσιο θα ήξερε ότι είχε δικαιωθεί και δεν θα περνούσε στην ανταλλαγή των κτημάτων λίμνης κλπ», υποστήριξε ο εισαγγελέας.

Εμείς να πούμε ότι με το σκάνδαλο της Βιστωνίδας, επιτέλους ζήσαμε και ένα σκάνδαλο που αφορούσε σε αντικείμενο εκτός της επαρχίας της Αθήνας, αν και τα νήματα κινήθηκαν και πάλι από την «μαύρη τρύπα» της Ελλάδας, την παρακμιακή πρωτεύουσα της.