Αύξηση 15% των ανταποδοτικών τελών για το 2015 αποφάσισε το Δημοτικό συμβούλιο Κομοτηνής

Αύξηση 15% των ανταποδοτικών τελών για το 2015 αποφάσισε το Δημοτικό συμβούλιο Κομοτηνής

8565060690

Την αύξηση κατά 15% των ανταποδοτικών τελών (καθαριότητας και φωτισμού) αποφάσισε το Δημοτικό Συμβούλιο Κομοτηνής την Τρίτη 26 Αυγούστου , ακολουθώντας τις οδηγίες της ΚΥΑ των υπουργών Εσωτερικών και Οικονομικών για τη μετακύληση του ελλείμματος στην είσπραξη των τελών αυτών στον προϋπολογισμό του 2014 στον προϋπολογισμό του 2015.

Το Δημοτικό συμβούλιο συντάχθηκε με την πρόταση της Οικονομικής επιτροπής, η οποία πριν από μία εβδομάδα είχε προτείνει αυτή την αύξηση θεωρώντας πως το έλλειμμα είσπραξης θα φτάσει τις 500.000 ευρώ που θα πρέπει να μετακυλιστούν στον προϋπολογισμό του 2015. Κάτι που σημαίνει αύξηση 15% ή περίπου 10-15 ευρώ ανά λογαριασμό.

Υποχρεωτικά ισοσκελισμένα τα ανταποδοτικά τέλη

Όπως αναφέρθηκε στο Δημοτικό συμβούλιο, τα τέλη καθαριότητας και φωτισμού - τα οποία εισπράττονται μέσω των λογαριασμών της ΔΕΗ - είναι ανταποδοτικά, δηλαδή ο Δήμος πρέπει να προϋπολογίζει το κόστος των υπηρεσιών αυτών και να διαμορφώνει ανάλογα τα έσοδα από το Δημοτικό τέλος ώστε αυτά να είναι ισοσκελισμένα.

Με ΚΥΑ που εξέδωσαν στις 25 Ιουλίου 2014οι αρμόδιοι Υπουργοί Εσωτερικών και Οικονομικών τονίζουν πως οι εγγραφές στο σκέλος των δαπανών που αφορούν σε ανταποδοτικές υπηρεσίες (όπως υπηρεσία ύδρευσης, υπηρεσία καθαριότητας & φωτισμού) για τον Π/Υ 2015 θα πρέπει να γίνονται με γνώμονα το κόστος παροχής της υπηρεσίας σε συνδυασμό με το ύψος των εσόδων που αναμένεται να εισπραχθούν εντός του έτους 2014.

Όμως η απόφαση τονίζει ότι σε περίπτωση που τα εισπραττόμενα έσοδα του έτους 2014 εκτιμάται ότι δεν θα καλύψουν τη δαπάνη της ανταποδοτικής υπηρεσίας του έτους 2014, τότε το ποσό που δεν καλύπτεται θα πρέπει να συνυπολογιστεί στην απόφαση καθορισμού του ύψους των τελών για το έτος 2015, επιφέροντας αύξηση τους.

Η Οικονομική υπηρεσία του Δήμου προϋπολόγισε το κόστος του 2015, το οποίο λόγω της αλλαγής του καθεστώτος διαχείρισης του ΧΥΤΑ Κομοτηνής σε σχέση με τη ΔΙΑΜΑΑΘ είναι αυξημένο κατά 200.000, στα 4.200.000 ευρώ, στα οποία θα έπρεπε να προστεθεί το υπολογιζόμενο έλλειμμα του 1 εκ. ευρώ από φέτος.

Η Οικονομική επιτροπή θεώρησε πως το έλλειμμα αυξήθηκε λόγω του ΕΕΤΗΔΕ (το χαράτσι) και με δεδομένο ότι φέτος αυτό καταργείται υπολόγισε πως το έλλειμμα θα προσεγγίζει τα 500.000 ευρώ που μεταφράζεται σε αύξηση 15,7%.

Στη μέγγενη των ΚΥΑ

Κατά τη συζήτηση του θέματος ο Δήμαρχος Κομοτηνής κ. Γιώργος Πετρίδης τόνισε πως παρόλο που τον τελικό λόγο για την αύξηση έχουν τα μέλη του Δημοτικού συμβουλίου, η μη τήρηση της νομοθεσίας στα ανταποδοτικά τέλη αποτελεί βαριά παράβαση καθήκοντος για τα μέλη του Δημοτικού συμβουλίου, κάτι που περιόρισε και τις επιλογές της Οικονομικής επιτροπής.

Από την πλευρά της αντιπολίτευσης ο κ. Φακιρίδης επανέλαβε την πάγια θέση της παράταξής του να μην υπάρχει κανένας φόρος, και πως θα πρέπει να παρέχονται αυτές οι υπηρεσίες χωρίς ανταλλάγματα, επισημαίνοντας ότι αν δίνονταν στους Δήμους οι χρηματοδοτήσεις που τους αναλογούν, δεν θα βρίσκονταν σε αυτή την κατάσταση σήμερα, να υποχρεώνονται να βάζουν νέους φόρους, για αυτό ζήτησε να μην υπάρξουν αυξήσεις.

Η κα Φελίνα Καζάκου σημείωσε ότι εφόσον επιβαρύνονται επιπλέον οι πολίτες θα πρέπει να υπάρξει προσπάθεια για τη βελτίωση των υπηρεσιών.

Παράλληλα ο κ. Δαπέργολας εξέφρασε την άποψη ότι το έλλειμμα που δημιουργείται δεν οφείλεται τόσο στο γεγονός ότι οι εισπράξεις μειώθηκαν λόγω της εξοντωτικής πολιτικής της κυβέρνησης, αλλά στη μη σωστή σύνταξη του προϋπολογισμού, τονίζοντας πως αυτή είναι η χειρότερη περίοδος για την αύξηση τελών, καταψηφίζοντας την πρόταση.

Ο κ. Πετρίδης απευθυνόμενος στο κ. Δαπέργολα σημείωσε πως η κοστολόγηση γίνεται με συγκεκριμένο τρόπο από τις υπηρεσίες κάθε χρόνο, τονίζοντας για ακόμα μια φορά ότι επαφίεται στο Δημοτικό συμβούλιο να καθορίσει τα τέλη, το οποίο τελικά υπερψήφισε, κατά πλειοψηφία, να αυξήσει τα τέλη κατά 15%.

Αξίζει να σημειωθεί πάντως πως οποιαδήποτε απόκλιση, ακόμα και με τα αυξημένα τέλη, θα μεταφερθεί στον επόμενο προϋπολογισμό, υποχρεώνοντας το Δήμο να μεταβάλλει ξανά τα τέλη, είτε προς τα πάνω είτε και προς τα κάτω.

Αύξηση του Δημοτικού φόρου

Αντίστοιχα με τα Δημοτικά τέλη θα αυξηθεί ο Δημοτικός φόρος κατά 1 λεπτό το τετραγωνικό, από 0,07 ευρώ το τετραγωνικό σε 0,08 ευρώ το τετραγωνικό, αποδίδοντας στο Δήμο Κομοτηνής περίπου 25.000 ευρώ, τα οποία θα δοθούν στα σχολεία του Δήμου μέσω των σχολικών επιτροπών, συμπληρώνοντας την ελλειπήτους χρηματοδότηση.

Μηδενικές αυξήσεις στα υπόλοιπα τέλη

Όσο αφορά τα υπόλοιπα τέλη, το Δημοτικό Συμβούλιο αποφάσισε να μην υπάρξει μεταβολή από 1-1-2015 στους συντελεστές των ισχυόντων δικαιωμάτων χρήσης δημοτικών νεκροταφείων, στους συντελεστές των ισχυόντων τελών ακίνητης περιουσίας, των ισχυόντων τελών βοσκής, των ισχυόντων δικαιωμάτων χρήσης δημοτικών κτημάτων-έργων, των ισχυόντων τελών διαφήμισης, των ισχυόντων τελών διαμονής παρεπιδημούντων και των τελών για την χρήση κοινοχρήστων χώρων.

Κωνσταντίνος Μαρκενδούδης