Δασικά προγράμματα… με γκρίνιες

Δασικά προγράμματα… με γκρίνιες

766868686

Τα Προγράμματα Δασικών Έργων και Εργασιών Δημόσιας και μη Δημόσιας Δασοπονίας του 2015, των επιμέρους Περιφερειακών ενοτήτων αλλά και της Περιφέρειας ΑΜΘ εγκρίθηκαν την Δευτέρα 19 Ιανουαρίου κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης του Περιφερειακού Συμβουλίου ΑΜΘ.

Η έγκριση αυτή όμως έγινε με αρκετές επιφυλάξεις, ακόμα και από τη συμπολίτευση, με τον Περιφερειάρχη κ. Γιώργο Παυλίδη να μιλά για ένα ασαφή και άνισο προγραμματισμό ανάμεσα στις υπηρεσίες.

Όπως ανέφερε, ο προγραμματισμός των δασικών υπηρεσιών πρέπει να έχει σαφήνεια και συγκεκριμενοποίηση τόσο ως προς τα έργα όσο και ως προς την πηγή χρηματοδότησης.

Όμως οι δασικές υπηρεσίες των 5 περιφερειακών ενοτήτων, επισήμανε, έχουν μια διαφορετική δόμηση του προγράμματος, τόσο προς τα έργα, όσο και στην αναφορά προς τους πόρους.

Ο κ. Παυλίδης σημείωσε πως σε κάποιες περιπτώσεις η αναφορά στους πόρους χρηματοδότησης είναι υποθετική, γιατί δεν συνδέεται με συγκεκριμένα προγράμματα, με κάποιους να χρησιμοποιούν το πρόγραμμα αγροτικής ανάπτυξης, και άλλοι όχι.

Ο Περιφερειάρχης θεωρεί πως αυτές οι διαφοροποιήσεις αδικούν και την τοπική κοινωνία, για αυτό και παρά τη συναίνεση στον φετινό προγραμματισμό, θα πρέπει στο επόμενο διάστημα να γίνει προσπάθεια δημιουργίας ενιαίων κανόνων σύνταξης των προγραμμάτων, ώστε να γνωρίζουν όλοι τι ψηφίζουν.

Ο ρόλος του περιφερειακού συμβουλίου, σημείωσε, είναι απέναντι στην κοινωνία και να προστατεύσουν ότι μπορούν προς αυτή την κατεύθυνση, και θα ασκήσει πιέσεις ώστε να απορροφηθούν αυτά τα προγράμματα στο μέγιστο.

Για αυτό και θα πραγματοποιηθούν συναντήσει διάχυσης της γνώσης και των απαιτούμενων των προγραμμάτων αυτών, με στόχο να βρεθούν όσο το δυνατόν περισσότεροι, τόσο στο συγκεκριμένο τομέα όσο και σε όλους τους άλλους τομείς, που θα αξιοποιήσουν στο μέγιστο και για το καλύτερο της τοπικής κοινωνίας τα προγράμματα.