Ημερίδα στην Κομοτηνή από την ΠΕΔ ΑΜΘ. Νέο τοπίο στις Δημόσιες συμβάσεις

Ημερίδα στην Κομοτηνή από την ΠΕΔ ΑΜΘ. Νέο τοπίο στις Δημόσιες συμβάσεις

sim1

Το νέο τοπίο που δημιουργείται στις Δημόσιες συμβάσεις με την εφαρμογή από 1 Μαρτίου των διατάξεων του νόμου 4281/2014 γνώρισαν την sim2Παρασκευή 13 Φεβρουαρίου στελέχη της Τοπικής Αυτοδιοίκησης από όλη την Περιφέρεια στην Κομοτηνή, σε μια εκδήλωση που διοργάνωσε η ΠΕΔ ΑΜΘ.

Το νέο θεσμικό πλαίσιο αντικαθιστά όλους τους προηγούμενους κανονισμούς ανάθεσης προμηθειών, όμως ο νόμος περιέχει αρκετές ασάφειες που δεν έχουν ξεκαθαριστεί ακόμη, σημείωσε ο κ. Θανάσης Παζαρλόγλου, στέλεχος στην Τοπική Αυτοδιοίκηση, μόνιμος υπάλληλος διαδημοτικού φορέα Τοπικής Αυτοδιοίκησης.

Ο κ. Παζαρλόγλου, σημείωσε πως ο νέος νόμος είναι προσαρμοσμένος στο Κοινοτικό Δίκαιο, αλλάζει διαδικασίες, αλλάζει χρηματικά όρια, αλλάζει sim3τα όργανα που αποφασίζουν, όμως περιέχει και πολλές ασάφειες.

Συνήθως αυτό προϋποθέτει έκδοση πολλών Προεδρικών Διαταγμάτων, όμως οι πρόσφατες εκλογές τα καθυστέρησαν δημιουργώντας μια αγωνία στα στελέχη της Τοπικής αυτοδιοίκησης, η οποία ήταν έκδηλη κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης.

«Ο νόμος είναι πιο διαφανής, υπό την έννοια, ότι οι αναθέσεις γίνονται μέσω μιας ηλεκτρονικής πλατφόρμας, εισαγάγει διατάξεις που προβλέπουν ότι όλοι θα ξεκινούν υπό ίσους όρους, δεν θα γίνεται τίποτα κάτω από το τραπέζι» σημείωσε ο κ. Παζαρλόγλου, τονίζοντας πως όλα αυτά τα θετικά στοιχεία ουσιαστικά υποβαθμίζονται από το γεγονός ότι ο νόμος έχει πάρα πολλά σκοτεινά σημεία και αντικρουόμενες διατάξεις, μιας και πρόκειται για ένα «νόμο μνημονιακό και είναι φτιαγμένος στο ποδάρι για να πάρουμε τη δόση».

Εξέφρασε πάντως την εκτίμηση ότι η νέα κυβέρνηση θα δώσει παράταση χρονικά για το νόμο, μέχρι να εκδοθούν κάποια αναγκαία διατάγματα.

«Δεν μπορεί να εφαρμοστεί αυτό το πράγμα, έτσι τόσο γενικόλογο που είναι και θεωρώ ότι σίγουρα θα έχουμε μια παράταση ολίγων μηνών, ούτως ώστε να προετοιμαστούμε κι εμείς»